top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Αρκετές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί από τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων για την αλλαγή του καιρού

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Αναφέρομαι συνοπτικά για την τάση του καιρού της επόμενης βδομάδας καθώς και τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για την πτώση της θερμοκρασίας, όσο και για τον υετό (βροχές/χιόνια) που θα δεχτούμε:


1) Η ψυχρή μεταφορά αερίων μαζών στην Κύπρο φαίνεται να καθυστερεί 24-36 ώρες. Δηλαδή, αντί να πέσουν οι θερμοκρασίες από τη Δευτέρα 15/02/21 θα αρχίσουν να πέφτουν σταδιακά από Τρίτη 16/02/21 και κυρίως το απόγευμα της ημέρας αυτής. Ο λόγος οφείλεται στην πολύ πιθανή πλέον δημιουργία κυκλογένεσης - βαθύ χαμηλό βαρομετρικό με μέτωπα - μεταξύ Κύπρου-Ρόδου-Αττάλειας τη Δευτέρα 15/02/21 (εικόνα 1) με σταδιακή ανατολική κίνηση και τάση βάθυνσης προς την Τρίτη 16/02/21 (εικόνα 2).


Εικόνα 1: Χάρτης επιφάνειας - Ατμοσφαιρική πίεση και μετωπικές υφέσεις. Δευτέρα 15/02/21, ώρα 14:00 Πηγή: MetOffice


Εικόνα 2: Χάρτης επιφάνειας - Χαμηλό βαρομετρικό μεταξύ Κύπρου-Αττάλειας-Ρόδου, υετός και μετωπικές υφέσεις. Τρίτη 15/02/21, ώρα 13:00. Πηγή: GFS 0.25


Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά σχετικά υγρών και θερμών αερίων μαζών, σε πρώτη φάση, με σφοδρό έως θυελλώδες νότιο/νοτιοδυτικό ρεύμα με εντάσεις έως και 7-8 Μποφορ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά μέχρι την Τρίτη 16/02/21 το βράδυ (εικόνα 3).


Εικόνα 3: Σφοδρό έως θυελλώδες νότιο-νοτιοδυτικό ρεύμα ανέμου το απόγευμα της Τρίτης (14:00) κυρίως στα νότια, δυτικά και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά. Πηγή: GFS 0.25


Αρκετα έως μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται κυρίως στα δυτικά, νότια και ορεινά/ημιορεινά του νησιού από αργά το βράδυ της Δευτέρας 15/02/21 και καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/02/21 σε πρώτη φάση (εικόνα 4). Οι βροχές της επόμενης βδομάδας θα παρατηρηθούν κυριώς από Δευτέρα βράδυ μέχρι Τετάρτη μεσημέρι 15-17/02/21. Κατά τις υπόλοιπες ημέρες θα επικρατεί σχετικά καλός αλλά ψυχρός καιρός χωρίς να αποκλείονται ακόμα κάποια τοπικά φαινόμενα το τριήμερο 19-22/02/21 (Αυτό θα το δούμε σε επόμενο ποστ είναι γρήγορα να αναφερθώ περισσότερο αφού απέχουμε πολύ χρονικά).


Εικόνα 4: Αναπαράσταση υετού (επικρατέστερο σενάριο) για την Τρίτη το πρωί 16/02/21, ώρα 11:00. Μεγαλύτερος υετός σε ορεινά/ημιορεινα, νότια και δυτικά Πηγή: WRF


Λόγω αυτής της εξέλιξης οι ψυχρές αέριες μάζες θα μας επισκεφθούν από Τρίτη απόγευμα 16/02/21, σε δεύτερη φάση, όταν και εφόσον μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής και αλλάξει το ρεύμα ανέμου σε δυτικό-βορειοδυτικό εγκαθιστώντας ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας από την Τετάρτη 17/02/21 (εικόνα 5).


Εικόνα 5: Χάρτης θερμοκρασιών στα 850 hPa (~1500 μέτρα). Τετάρτη 17/02/21, ώρα 13:00. Οι ψυχρές αέριες μάζες εδώ ακόμα εντοπίζονται πιο δυτικά μας. Παρόλα αυτά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ψυχρότερες αέριες μάζες με τους πιο έντονους χρωματισμούς αναμένεται να μας επηρεάσουν προς το πρωί της Πέμπτης φέροντας μας χιονοπτώσεις και σε πιο χαμηλά υψόμετρα σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το sea-effect snow (βλέπε εικόνα 7).


Μετά από αυτή την στροφή των ανέμων σε δυτικούς-βορειοδυτικούς αναμένεται σταδιακή εξασθένιση τους κρατώντας σταθερή ένταση στα 3-4 και τοπικά 5 Μποφορ. Αυτό που σας παρουσίασα είναι το επικρατέστερο σενάριο. Υπάρχουν σενάρια που δίνουν γρήγορη μετακίνηση του χαμηλού μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας και δημιουργία μιας δεύτερης κυκλογένεσης το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη το πρωί. Κατά το δεύτερο μισό της Τετάρτης αναμένεται βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές εκτός από τα δυτικά, βόρεια και ορεινά όπου θα συνεχίσουν ακόμα κάποια φαινόμενα κατά διαστήματα.


Την Πέμπτη 18/02/21 αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού. Η αβεβαιότητα έγκειται στο γεγονός ότι η υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που προκαλεί τα φαινόμενα (short-wave trough) φαίνεται να μετακινείται γρήγορα ανατολικά, όπως και το επιφανειακό χαμηλό βαρομετρικό με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να παύσουν σταδιακά μέχρι την Πέμπτη 18/02/21 (εικόνα 6).


Εικόνα 6: Συνδυαστικός χάρτης επιφάνειας και μέσης τροπόσφαιρας. Απομάκρυνση της διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα γρήγορα ανατολικά την Πέμπτη, ώρα 07:00. Σε αυτή τη διάταξη οφείλεται η πάυση των φαινομένων την ημέρα αυτή Πηγή: GFS

2) Τα χιόνια θα ξεκινήσουν σταδιακά να παρατηρούνται στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους από το ξημέρωμα της Τρίτης. Σταδιακή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών αναμένεται κατά το δεύτερο μισό της Τρίτης μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου αργά το απόγευμα, ρίχνοτας τα υψόμετρα χιονόπτωσης μέχρι τα ορεινά χωριά του νησιού με υψόμετρο 1000 μέτρων ως το βράδυ. Προς το ξημέρωμα της Τετάρτης τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν μέχρι και τα χαμηλότερα ορεινά (μέχρι 800 μέτρα). Μεγάλο ερωτηματικό ακόμα υπάρχει για το δεύτερο μισό της Τετάρτης όπου προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να κατεβαίνουν στα ημιορεινά (μέχρι 500 μέτρα) και προοδευτικά μέχρι και τα χαμηλότερα ημιορεινά (μέχρι 300 μέτρα). Αν υπάρξουν νεφώσεις μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης χιόνια είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και στα πεδινά με υψόμετρο μέχρι και τα 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κατά βάση σε περιοχές που γειτνιάζουν με τον κόλπο της Μόρφου (δυτική επαρχία Λευκωσίας). Ο λόγος που ακόμα είναι αβέβαιη αυτή η εξέλιξη είναι η γρήγορη κίνηση του χαμηλού ανατολικότερα και ο μοναδικός μηχανισμός που μπορεί να δώσει χιόνι Τετάρτη βράδυ προς το ξημέρωμα της Πέμπτης και στη Λευκωσία είναι ο μηχανισμός "sea effect snow".


Τι είναι το lake ή sea-effect snow? (Στην περίπτωση μας sea-effect)


Μηχανισμός παραγωγής χιονιού λόγω της επίδρασης του ιδιαίτερα ψυχρού ανέμου που πνέει πάνω από τη ζεστή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου (εικόνα 7).


Εικόνα 7: Αναπαράσταση του lake/sea effect snow.


Λόγω του ιδαίτερα ισχυρού και παγερού βορειοδυτικού ρεύματος ανέμου που θα πνέει σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα θερμές θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου θα ευνοούνται αναπτύξεις νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης (λόγω αστάθειας) που θα τροφοδοτούνται κατά βάση από την υγρασία της υποκείμενης θαλάσσιας μάζας.


Όταν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες διασχίζουν τη θάλασσα, τα κατώτερα στρώματά τους εμπλουτίζονται με υγρασία και θερμότητα από τα νερά της και ο αέρας, καθώς γίνεται ελαφρύτερος, ανέρχεται και ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών που απέκτησε, δηλαδή τη δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας του.


Οι μετεωρολογικές παράμετροι που ενεργοποιούν το φαινόμενο είναι:

  • Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα στα 1500 μέτρα (τυπική διαφορά τουλάχιστον 13°C). Αυτό υποστηρίζεται από τις θερμοκρασίες που θα έχουμε εκείνο το διάστημα στα 1500 μέτρα (-6 έως -8°C περίπου) σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας που θα είναι γύρω στους 18°C αυτή την περίοδο. Άρα η διαφορά φτάνει τους 25°C !!!

  • η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η διάρκειά του (βορειοδυτικός στην περίπτωση μας)

  • η αστάθεια της ατμόσφαιρας

  • η λανθάνουσα θερμότητα και η σχετική υγρασία του ανερχόμενου αέρα

  • Στις λοιπές φυσικές παραμέτρους περιλαμβάνονται το μήκος της διαδρομής του ανέμου πάνω από τη θάλασσα και τα χαρακτηριστικά των ακτών στις οποίες προσκρούει ο αέρας. Έντονο ανάγλυφο σε συνδυασμό με μεγάλη τροφοδοσία υγρασίας δίνει περισσότερες αναπτύξεις και ενίσχυση των φαινομένων.


Παρόλο που υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω του ότι απέχουμε χρονικά (πέραν των 3 ημερών) από την επερχόμενη διαταραχή, θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες με αναλυτικές προγνώσεις καιρού.


Μείνετε συντονισμένοι στο Cyprus WeatherOnline για νεότερα!


Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline

1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)

2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page