Express διαταραχή φέρνει τοπικές βροχές/καταιγίδες με χαλάζι — Πρόγνωση καιρού 28-30/11/22
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Express διαταραχή φέρνει τοπικές βροχές/καταιγίδες με χαλάζι — Πρόγνωση καιρού 28-30/11/22

Ισχυρό βορειοανατολικό έως ανατολικό ρεύμα ανέμου επηρεάζει την περιοχή μας. Ταυτόχρονα, ασθενής χαμηλή πίεση παρατηρείται στην επιφάνεια. Αργά απόψε αναμένεται δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην επιφάνεια μεταξύ Κύπρου - Ρόδου, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει το νησί με φαινόμενα βροχών και καταιγίδων σε μορφή εκτεταμένου νεφικού συστήματος καταιγίδων - MCS (Mesoscale Convective System - εικόνα 1).


Το ασθενές χαμηλό που αναμένεται να δημιουργηθεί θα συνοδεύεται από αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος καταιγίδων μέσης κλίμακας (Mesoscale Convective System - MCS).


Εικόνα 1: Πρόγνωση του ασθενούς χαμηλού βαρομετρικό (Lcenter = 1008 hPA) μεταξύ Κύπρου-Ρόδου που συνοδεύεται από μέτωπο σκάφης και εκτεταμένο σύστημα καταιγίδων μέσης κλίμακας (MSC - Mesoscale convective system)


Η διάταξη αυτή αναμένεται να φέρει κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές βροχές/καταιγίδες στο νησί μας, οι οποίες πολύ πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι αρχικά στο δυτικό μισό του νησιού από αργά απόψε προς τα ξημερώματα της Τρίτης 29/11/22. Προοδευτικά, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν και το ανατολικό μισό του νησιού.


Το κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής θα είναι η έντονη καταιγιδοφόρα δραστηριότητα, οι κατά τόπους έντονες βροχές/καταιγίδες με πιθανό χαλάζι καθώς και το ισχυρό βορειοανατολικό έως ανατολικό ρεύμα ανέμου, το οποίο θα κοπάσει σταδιακά μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Στις περιοχές των καταιγίδων οι ανέμοι πιθανόν να μεταβάλλονται ως προς τη διεύθυνση και την ένταση τους.


Τα φαινόμενα θα παρουσιάζονται κατά διαστήματα και κατά τόπους και θα χαρακτηρίζονται κυρίως από όμβρους ή/και καταιγίδες κυριως αύριο Τρίτη 29/11/22.


Αναλυτικά


Αυλώνας χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ο οποίος επεκτείνεται σταδιακά από την Ελλάδα προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου (εικόνα 2).


Εικόνα 2: Αυλώνας χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (πράσινη "γλώσσα") προεκτείνεται προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλώντας ασταθείς καιρικές συνθήκες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς τα ξημερώματα της Τρίτης στο νησί μας.


Η διαταραχή αυτή αναμένεται να κινηθεί ανατολικά επηρεάζοντας σταδιακά και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από αργά απόψε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, ενώ η αστάθεια του συστήματος παραμένει και την Τετάρτη 30/11/22 με πιο τοπικά/μεμονωμένα φαινόμενα βροχών.



Δευτέρα βράδυ 28/11/22 - ξημερώματα Τρίτης 29/11


Ο καιρός αναμένεται να είναι κυρίως συννεφιασμένος με νεφώσεις κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Σταδιακά προς τα μεσάνυχτα και μετά αναμένονται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις που θα φέρουν τις πρώτες βροχές αρχικά από τα δυτικά και νότια του νησιού. Οι βροχές θα συνοδεύονται και από τοπικές καταιγίδες που θα είναι τοπικά έντονες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι προς τα ξημερώματα της Τρίτης 29/11/22. Άνεμοι ανατολικοί έως βορειοανατολικοί 4-5 Μποφορ, τοπικά 6-7 Μποφορ σε περιοχές καταιγίδων.


Ελάχιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 10-12 °C Παράλια: 13-15°C Πρόδρομος: 6-7°C Τρόοδος: 3-4°C


Τρίτη 29/11/22


Ο καιρός αρχικά θα είναι αστάτος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, τοπικά έντονες με χαλάζι. Αργότερα από τις 8-11 το πρωί αναμένεται μερική βελτίωση του καιρού με τον καιρό να καθίσταται μερικώς συννεφιασμένος. Γύρω στο μεσημέρι και μετά ο καιρός θα καταστεί και πάλι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και καταιγίδες με τάση γενίκευσης των φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, νωρίς το απόγευμα. Το απόγευμα αναμένονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες με πιθανή συνοδεία χαλαζόπτωσης στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Αργά το απόγευμα και το βράδυ αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού με τα οποιαδήποτε φαινόμενα μεμονωμένων βροχών να περιορίζονται κοντά στα παράλια. Άνεμοι ανατολικοί έως βορειοανατολικοί 4-5 Μποφορ, τοπικά 6-7 Μποφορ σε περιοχές καταιγίδων.


Μέγιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 20-21 °C Παράλια: 21-22°C Πρόδρομος: 10-11°C, Τρόοδος: 5-6°C


Ελάχιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 10-12 °C Παράλια: 13-15°C Πρόδρομος: 6-7°C Τρόοδος: 3-4°C


Τετάρτη 30/11/22


Ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές, ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα παράλια πιθανόν να φέρουν μεμονωμένες βροχές αρχικά το πρωί. Προς το μεσημέρι και μετά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να φέρουν τοπικά βροχές στο εσωτερικό, ορεινά και ανατολικά/νοτιοανατολικά με μικρό ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά με μεμονωμένα φαινόμενα βροχών στα ανατολικά και βόρεια παράλια. Οι ισχυροί άνεμοι τη μέρα αυτή αναμένεται να κοπάσουν και θα πνέουν μεταβλητοί από ανατολικές διευθύνσεις στα 2-3 και τοπικά 4 Μποφορ στο ανατολικό μισό του νησιού και από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο δυτικό μισό του νησιού.


Μέγιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 21-22 °C Παράλια: 21-23°C Πρόδρομος: 10-11°C, Τρόοδος: 5-6°C


Ελάχιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 9-10 °C Παράλια: 13-15°C Πρόδρομος: 5-6°C Τρόοδος: 2-3°C



Τέλος Πρόγνωσης



Για να βλέπετε live χάρτες καιρού και live δεδομένα καιρού από τους 44 επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας ανατρέξτε στα παρακατω links:



Live ύψος βροχής και ιστορικούς χάρτες 6,12 και 24 ωρών ⁠⬇⁠


Live θερμοκρασίες ⁠⬇⁠


Μέγιστες θερμοκρασίες ⬇⁠



Ελάχιστες θερμοκρασίες ⁠⬇⁠



Live σχετική υγρασία ⁠⬇⁠



Live άνεμος ⬇⁠



Live Διορθωμένη Ενεργός Θερμοκρασία (NET) ⬇⁠


Χάρτης μετεωρολογικών σταθμών ⬇⁠

(Πηγή: Τμήμα Μετεωρολογίας)



Live Radar ⬇⁠



Live Κεραυνοί/Δορυφόροι ⬇⁠



Για την αυτοματοποιημένη 12-ήμερη πρόγνωση καιρού από τις 11 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στην ανάλογη τοποθεσία που σας ενδιαφέρει παρακάτω:















Εκ μέρους της ομάδας του Cyprus WeatherOnline,

Γιώργος Χαραλάμπους (Διαχειριστής)

© Cyprus WeatherOnline, 2022

bottom of page