Δείτε την κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών και του υετού(βροχή/χιόνι) Αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις!
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Δείτε την κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών και του υετού(βροχή/χιόνι) Αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις!

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Ώρα ενημέρωσης: Τρίτη 16/02/21 (12:30)


Τα πιο κάτω videos παρήχθησαν με τη βοήθεια του Άγγελου Παραλή για να σας δείξουμε την κίνηση των αερίων μαζών, την πορεία των χιονιών στο Αιγαίο και την πορεία των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο Αιγαίο έχει ενεργοποιηθεί από χθες του Aegean effect snow (sea effect snow), το οποίο πραγματικά μετατρέπει την υγρασία και τη θερμότητα του Αιγαίου σε χιόνι το οποίο σημειώνεται μέχρι το κύμα στην Εύβοια και στο λεκανοπέδιο Αττικής και γενικότερα στα ανατολικά προσήνεμα της κεντρονότιας χώρας. Δείτε την κίνηση των νεφώσεων στο πιο κάτω δορυφορικό video (video 1):


Video 1: Δορυφορική υπέρυθρη IR εικόνα. High Rate SEVIRI IR10.8 μm Image. Πηγή: EUMETSAT


Οι ψυχρές αέριες μάζες εντοπιζονται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άρχισαν να εκτοπίζονται ανατολικότερα προς το νησί μας, περνώντας σταδιακά από το νοτιοανατολικό Αιγαίο και αργότερα προς την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Δείτε την κίνηση των αερίων μαζών σε συνδυασμό με τον υετό στο πιο κάτω video (video 2)


Video 2: Μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπως παρουσιάζονται στο προιόν αυτό με πιο έντονο κιτρινο-κόκκινο χρώμα. Ο υετός με γαλάζιες αποχρώσεις. Πηγή: EUMETSAST (Airmass RGB - MSG 0°)


Η Κύπρος θα επηρεαστεί από βροχές αρχικά σήμερα Τρίτη 16/02/21 με τα χιόνια να περιορίζονται στα ψηλά βουνά κυρίως από τα 1000-1100 μέτρα και πάνω αρχικά, ενώ προοδευτικά όσο πιο πολύ πλησιάζουμε την Τετάρτη τα χιόνια θα κατεβαίνουν υψόμετρο. Η κίνηση των νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης παρουσιάζεται στο παρακάτω video 3.

Video 3: Κίνηση νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης. Το Convection RGB συνδυάζει τη διαφορά θερμοκρασίας φωτεινότητας (BTD) μεταξύ των καναλιών. Πηγή: EUMETSAST (Convection RGB - MSG ).


Το χαμηλό βαρομετρικό εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Αττάλειας-Ρόδου αυτή τη στιγμή (εικόνα 1).


Εικόνα 1: Χαμηλό βαρομετρικό με κέντρο την περιοχή μεταξύ Αττάλειας-Ρόδου. Τρίτη 16/02/21, 12:00 τοπική ώρα Κύπρου Πήγή: sat24


Αύριο Τετάρτη, όπως αναφέραμε εδώ και μέρες, οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης αναμένεται να ρίξουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης μέχρι τα χαμηλότερα ημιορεινά (>300 μέτρα). Προς το απόγευμα και κυρίως το βράδυ της Τετάρτης 17/02/21 χιόνι ή χιονόνερο πιθανόν να σημειωθεί ακόμα και στα πεδινά, όπως για παράδειγμα στην πόλη της Λευκωσίας. Αυτό θα οφείλεται στο δικό μας sea effect snow που θα το χαρακτήριζα "Eastern Mediterranean effect snow" από αύριο προς το απόγευμα και μετά.


Για την εβδομαδιαία αναλυτική πρόγνωση που αναρτήσαμε προ ημερών πατήστε εδώ


Μείνετε συντονισμένοι στο Cyprus WeatherOnline για νεότερα!

Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline

1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)

2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης

bottom of page