top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Διαδοχικές υφέσεις με τοπικές 🌧🌩 και 🌨☃️ στα ορεινά (>1000m) κατά περιόδους μέχρι την Κυριακή.

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Ώρα ενημέρωσης 20:00, 26/01/21

Πρόγνωση καιρού. Ισχύει από Τετάρτη 27/01/21, 00:00 μέχρι Κυριακή 31/01/21, 23:59

Γενικά

Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε μορφή αυλώνα χαμηλών πιέσεων μικρού μήκους (short-wave trough) που συνοδεύεται από ωκεάνιες ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό και επιφανειακό χαμηλό βαρομετρικό (L) , κινείται από τα Βαλκάνια προς την Μαύρη Θάλασσα, ενώ μέρος των χαμηλών πιέσεων αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (εικόνα 1), τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους και χιόνια στο Τρόοδος σε πρώτη φάση και σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε δεύτερη φάση (Πέμπτη-Παρασκευή 28-29/01/21). Σε τρίτη φάση κατά το διήμερο Σάββατο-Κυριακή 30-31/01/21 αναμένεται σταδιακή αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας και εκτεταμένες βροχές αστάθειας με καταιγίδες αρχικά το Σάββατο μέχρι το απόγευμα και σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων με βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης μέχρι την Κυριακή το πρωί.


Εικόνα 1: Συνδυαστικός χάρτης επιφάνειας και ανώτερης ατμόσφαιρας (ύψος 5500 μέτρα περίπου από τη στάθμη της θάλασσας) για αύριο Τετάρτη στις 15:00 τοπική ώρα από GFS (πηγή: Meteociel).


Η μεταφορά θετικού στροβιλισμού που συνοδεύει αυτή τη διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα αποτελέσει το αίτιο δημιουργίας διαδοχικών χαμηλών βαρομετρικών στην επιφάνεια στο τρίγωνο μεταξύ Κύπρου - Αιγαίου και Τουρκίας, τα οποία θα κινούνται από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά και θα έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν άστατο καιρό στην περιοχή μας (εικόνα 2- GIF). Αναμένονται διαδοχικά περάσματα μετωπικών υφέσεων με ξεσπάσματα τοπικών βροχών/καταιγίδων μέχρι την Κυριακή το πρωί, κατά διαστήματα, καθώς και χιόνια στο Τρόοδος από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27/01/21 που βαθμιαία θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα μέχρι την Πέμπτη και Παρασκευή 28-29/01/21 (μέχρι τα ορεινά με υψόμετρο 1000 μέτρων περίπου).


*** Σημείωση: Τα φαινόμενα προβλέπονται κατά διαστήματα με ενδιάμεσα ανοίγματα καιρού. Αυτός είναι και ο ορισμός των διαδοχικών υφέσεων που αναμένεται να μας επηρεάζουν κατά περιόδους.

Εικόνα 2: Προγνωστικός χάρτης επιφάνειας από το μοντέλο καιρού Arpege. Πρόγνωση έντασης βροχόπτωσης (rain rate) για την περίοδο από Τετάρτη 27/01/21, 02:00 έως Σάββατο 30/01/21, 20:00. Παρατηρήστε τα κέντρα χαμηλών πιέσεων αρχικά στην Μαύρη Θάλασσα (Τετάρτη) και στη συνέχεια στο Αιγαίο (Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή) και στην Αττάλεια (Παρασκευή-Σάββατo)


Κατά το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή 28-29/01/21, αναμένονται βροχές κατά διαστήματα με τα πιο εκτεταμένα ή και παρατεταμένα φαινόμενα να παρατηρούνται αργά το βράδυ της Πέμπτης προς το ξημέρωμα της Παρασκευής και τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν μέχρι και τα υπόλοιπα ορεινά (>1000m), οπότε και θα εγκατασταθούν ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας.


Το Σάββατο 30/01/21, νέα διαταραχή που θα συνοδεύεται από μέτωπο σκάφης και αργότερα θερμό μέτωπο θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή και αναμένονται κι άλλες βροχές κυρίως μέτριας έντασης χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, ενώ στα ορεινά θα σταματήσει να χιονίζει λόγω της εγκατάστασης θερμότερων αερίων μαζών στην περιοχή (σταδιακή αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας). Η επίδραση αυτής της μετωπικής ύφεσης θα έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή το πρωί, οπότε και τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν και να γίνονται πιο διάσπαρτα και ο καιρός σταδιακά θα σημειώσει σημαντική βελτίωση με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και καλές καιρικές συνθήκες για το υπόλοιπο της ημέρας.


Αναλυτικά για τις βροχές


Οι βροχές αναμένεται να αρχίσουν να σημειώνονται από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 27/01/21 με το ψυχρό και το προμετωπιαίο μέτωπο σκάφης (trough) της πρώτης κατά σειράς μετωπικής ύφεσης να "σαρώνουν" διαδοχικά την Κύπρο προκαλώντας τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κατά διαστήματα από δυτικά προς ανατολικά - το ένα μέτωπο πίσω του άλλου (εικόνα 3). Παρόλα αυτά, μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου αναμένονται σταδιακά ανοίγματα του καιρού από δυτικά προς ανατολικά με διάσπαρτα φαινόμενα βροχών μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας προς το ξημέρωμα της Πέμπτης.Εικόνα 3: Χάρτης μετώπων στην επιφάνεια από KNMI. Πρόγνωση για Τετάρτη 27/01/21 14:00 το απόγευμα. Δευτερεύον χαμηλό βαρομετρικό μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο και προμετωπιαία γραμμή σύγκλισης (trough) αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας, προκαλώντας κακοκαιρία με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά και αισθητή πτώση στη συνέχεια. Χιονόπτωση αναμένεται στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους γύρω στις 17:00 το απόγευμα και μετά. (Ο χάρτης τροποποιήθηκε για να φαίνεται η Κύπρος και το μέτωπο σκάφης που προηγείται του ψυχρού μετώπου)


Λίγες διάσπαρτες βροχές αναμένονται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, ενώ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή χαμηλό βαρομετρικό με κέντρο την Αττάλεια συνοδευόμενο από εκτεταμένο ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει το νησί (εικόνα 4). Συνεπώς, αργά το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή 29/01/21 αναμένονται παρατεταμένα και εκτεταμένα φαινόμενα βροχών σχεδόν σε όλη την επικράτεια του νησιού, ενώ στα ορεινά αναμένεται να χιονίσει. Παρόλα αυτά αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού και υποχώρηση των φαινομένων από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και σημαντική βελτίωση του καιρού το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Εικόνα 4: Χάρτης μετώπων στην επιφάνεια από MetOffice. Πρόγνωση για Παρασκευή 29/01/21 02:00 το πρωί. Χαμηλό βαρομετρικό μεταξύ Κύπρου-Αττάλειας συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας, προκαλώντας κακοκαιρία με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά χωριά με υψόμετρο 1000 μέτρων και πάνω.


Το Σαββατοκύριακο 30-31/01/21 νέα διαταραχή από το βορειοανατολικό Αιγαίο αναμένεται να κατηφορίσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέροντας εκ νέου φαινόμενα βροχών/καταιγίδων αρχικά σε μορφή μετώπου σκάφης (trough) το Σάββατο το απόγευμα (εικόνα 5) και στη συνέχεια με πιο διάσπαρτα και ηπιότερα φαινόμενα από το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή το πρωί, με ελαφράς έως μέτριας έντασης βροχές. Την Κυριακή τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν για να καταστεί σχεδόν παντού κυρίως αίθριος ο καιρός μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.


Εικόνα 5: Προγνωστικός χάρτης επιφάνειας από το μοντέλο καιρού Arpege. Πρόγνωση έντασης βροχόπτωσης (rain rate) για τo Σάββατο 30/01/21, ώρα 16:00. Χαμηλό βαρομετρικό με κέντρο την Αττάλεια (997 hPa) προβλέπεται να επηρεάσει την περιοχή. Παρατηρήστε το μετωπική επιφάνεια σύγκλισης ή μέτωπο σκάφης με μαύρη γραμμή. Κατά μήκος αυτής της γραμμής αναμένονται ισχυρά φαινόμενα βροχών/καταιγίδων κυρίως στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Η Κύπρος επηρεάζεται λιγότερο και κυρίως ο ορεινός της όγκος από ορογραφική ενίσχυση κυρίως μέτριας έντασης βροχών.Αναλυτικά για τις θερμοκρασίες


Τετάρτη 27/01/21

Μέγιστες

Εσωτερικό: 18-19 °C Παράλια: 19-20°C Ορεινα: 9-10°C Τρόοδος: 4-6°C

Ελάχιστες

Εσωτερικό: 4-5 °C Παράλια: 7-9°C Ορεινα: 0°C Τρόοδος: -4°C


Πέμπτη 28/01/21

Μέγιστες

Εσωτερικό: 14-15 °C Παράλια: 15-17°C Ορεινα: 1-2°C Τρόοδος: -3°C

Ελάχιστες

Εσωτερικό: 2-4 °C Παράλια: 5-7°C Ορεινα: -2°C Τρόοδος: -5°C


Παρασκευή 29/01/21

Μέγιστες

Εσωτερικό: 13-14 °C Παράλια: 14-16°C Ορεινα: 1-2°C Τρόοδος: -3°C

Ελάχιστες

Εσωτερικό: 2-4 °C Παράλια: 4-6°C Ορεινα: -2°C Τρόοδος: -5°C


Σάββατο 30/01/21

Μέγιστες

Εσωτερικό: 16-18 °C Παράλια: 17-19°C Ορεινα: 6-7°C Τρόοδος: 3-4°C

Ελάχιστες

Εσωτερικό: 7-8 °C Παράλια: 10-12°C Ορεινα: 2-3°C Τρόοδος: 1-2°C


Κυριακή 31/01/21

Μέγιστες

Εσωτερικό: 19-20 °C Παράλια: 21-23°C Ορεινα: 9-10°C Τρόοδος: 4-6°C

Ελάχιστες

Εσωτερικό: 7-8 °C Παράλια: 10-12°C Ορεινα: 3-4°C Τρόοδος: 1-2°C


Αναφορικά με τους ανέμους


Γενικά δεν αναμένονται ιδιαίτερα σφοδροί άνεμοι, εκτός από αύριο το απόγευμα προς το βράδυ κατά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οπότε αναμένονται εντάσεις έως και 6-7 Μποφορ κυρίως στα προσήνεμα παράλια.

Οι άνεμοι αύριο Τετάρτη θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις, ενώ μετά το πέρασμα του μετώπου θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς και αργότερα βορειοδυτικούς 4-5 Μποφορ και τοπικά έως πολύ ισχυροί μέχρι 6 Μποφορ. Για τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι την Κυριακή οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις παρόμοιας έντασης. Δηλαδή στο εσωτερικό του νησιού από 2-3 Μποφορ και στα παράλια από 3-4 Μποφορ και τοπικά 5 Μποφορ.

.

.

.

.

.

Τέλος πρόγνωσης
0 Σχόλια

Opmerkingen


bottom of page