Διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο φέρνοντας βροχές και χιόνια από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΆγγελος Παραλής

Διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο φέρνοντας βροχές και χιόνια από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή

Γενικά

Χαμηλές πιέσεις θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από αύριο. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα άρχισε ήδη να παρατηρείται διάταξη εμποδισμού τύπου ωμέγα (omega blocking) που έχει ως αποτέλεσμα την κατάβαση σχετικά ψυχρών αερίων μαζών από Βορρά προς Νότο από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ανατολική Μεσόγειο (εικόνα 1).


Εικόνα 1: Διάταξη τύπου Ωμέγα φέρνει ασταθείς καιρικές συνθήκες στην Κύπρο το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή. Δείτε την κίνηση των σχετικά ψυχρών αερίων μαζών από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις χαμηλές πιέσεις που τις συνοδεύουν. Οι σχετικά ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες αποτυπώνονται με μπλέ αποχρώσεις.


Η διάταξη αυτή ευνοεί την δημιουργία ασταθών καιρικών συνθηκών και επακόλουθης διαταραχής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην επιφάνεια αναμένεται να δημιουργηθεί αβαθές χαμηλό βαρομετρικό στη Μαύρη θάλασσα αργά απόψε για να κινηθεί σταδιακά νοτιότερα προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο αρχικά, ενώ αργότερα αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας με φαινόμενα τοπικών βροχών ή και μεμονωμένων καταιγίδων, κατά διαστήματα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή το βράδυ (εικόνα 2). Δευτερεύον χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να παρατηρηθεί την Παρασκευή με περαιτέρω φαινόμενα βροχών/καταιγίδων και χιόνια στο Τρόοδος με σταδιακή εξασθένηση την Παρασκευή το βράδυ προς το Σάββατο το πρωί. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής θα είναι κατά τόπους έντονα με πιθανότητα χαλαζόπτωσης.


Εικόνα 2: Χάρτης υετού για το προσεχές τριήμερο. Προσέξτε τους κίτρινους και κόκκινους χρωματισμούς που υποδηλώνουν μεγάλες ραγδαιότητες βροχής ή και χαλαζόπτωση κατά το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή 01-02/04/21.


Την Τρίτη 30/3 το απόγευμα το αβαθές χαμηλό θα αρχίσει να αποκόπτεται και αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή μεταξυ Κύπρου-Κρήτης, καταλήγοντας σταδιακά στην Κύπρο την Πέμπτη 01/04. Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 01/04, δευτερεύων αβαθές χαμηλό αναμένεται να οργανωθεί και να επηρεάσει την περιοχή μας έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου 03/04. Από την Τετάρτη 31/03 μέχρι την Κυριακή 04/04 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ομίχλη και χαμηλές νεφώσεις σε αρκετές περιοχές, κατά τις αυγινές και πρώτες πρωινές ώρες.


Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την κάθε ημέρα

Τρίτη 30/03/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος ενώ από το μεσημέρι θα παρατηρείται βαθμιαία αύξηση των νεφώσεων από τα δυτικά.

Άνεμος: Βορειοδυτικοί έως Βορειοανατολικοί 3 ή 4 μποφόρ και τοπικά στη νότια ακτογραμμή δυτικοί-νοτιοδυτικοί της ίδιας έντασης.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 6 έως 22°C , Παράλια 8 έως 20°C, Ορεινά 0 έως 12°C.


Τετάρτη 31/03/21

Ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και από το μεσημέρι και μετά βαθμιαία θα καθίσταται συννεφιασμένος με τοπικές διάσπάρτες βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και νότια και σταδιακά και σε άλλες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες και μετά. Στο Τρόοδος αναμένεται να χιονίσει. Πιθανότητα για χαμηλές ορατότητες εξαιτίας ομίχλης κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμος: Νοτιοδυτικοί έως Βορειοδυτικοί 3-4 τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 8 έως 21°C , Παράλια 11 έως 19°C, Ορεινά 0 έως 9°C.


Πέμπτη 01/04/21

Ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος με τοπικές βροχές και τοπικές καταιγίδες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κατά διαστήματα. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους. Στα υψηλότερα ορεινά αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο. Στο Τρόοδος θα χιονίσει. Πιθανότητα για χαμηλές ορατότητες εξαιτίας ομίχλης κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμος: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 3-4 Μποφορ τοπικά 5 ή 6 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 7 έως 18°C, Παράλια 10 έως 17°C, Ορεινά -2 έως 3°C.


Παρασκευή 02/04/21

Ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και πιθανότητα τοπικών καταιγίδων. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους. Στα υψηλότερα ορεινά αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο. Στο Τρόοδος θα χιονίσει. Σταδιακά προς το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από δυτικά προς ανατολικά. Πιθανότητα για χαμηλές ορατότητες εξαιτίας ομίχλης κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμος: Δυτικοί Νοτιοδυτικοί 4 ή 5 μποφόρ, τοπικά 6 Μποφορ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 6 έως 18°C , Παράλια 9 έως 17°C, Ορεινά -1 έως 6°C.


Σάββατο 03/04/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά τις πρωινές ώρες, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα καταστεί γενικά κυρίως αίθριος. Θερμοκρασίες σε άνοδο. Πιθανότητα για χαμηλές ορατότητες εξαιτίας ομίχλης κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμος: Δυτικός 3 ή 4 μποφόρ, τοπικά 5 Μποφορ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 7 έως 21 oC , Παράλια 12 έως 19°C, Ορεινά 2 έως 11°C.


Κυριακή 04/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Θερμοκρασίες σε περαιτέρω άνοδο. Πιθανότητα για χαμηλές ορατότητες εξαιτίας ομίχλης κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμος: : Δυτικός 2-3, τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 7 έως 22°C , Παράλια 13 έως 20°C, Ορεινά 3 έως 12°C.


Για την αυτοματοποιημένη 14-ήμερη πρόγνωση καιρού από τις 10 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στα παρακατω links:

Λευκωσία

Λεμεσός

Λάρνακα

Πάφος

Πόλις

Αγία Νάπα

Αμμόχωστος

Κερύνεια

Μόρφου

Ριζοκάρπασο


© Cyprus WeatherOnline, 2021 Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline 1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος (MSc Applied Meteorology) 2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος (MSc Atmospheric Science) . . . . . Τέλος Πρόγνωσης

bottom of page