Η εξέλιξη του καιρού παρακολουθείται αφού τα συστήματα από τα νότια εμπεριέχουν μεγάλη αβεβαιότητα
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Η εξέλιξη του καιρού παρακολουθείται αφού τα συστήματα από τα νότια εμπεριέχουν μεγάλη αβεβαιότητα

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

'Ωρα έκδοσης: Δευτέρα 01/02/21, 13:55 τ.ω.


Καλό μήνα να έχουμε!


Ο καιρός αυτή την περίοδο μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτος όπως για παράδειγμα η εξέλιξη ενός χαμηλού βαρομετρικού που μας επισκέπτεται από τον νότο (π.χ. Αίγυπτος) και γενικότερα από τα νότια/νοτιοανατολικά μας. Εκεί που υπάρχει ένδειξη καλοκαιρίας και εμφάνισης πρόωρης "άνοιξης" έρχεται κάτι να αλλάξει τα καιρικά δρώμενα αυτή τη βδομάδα. Τα μετεωρολογικά δεδομένα μπορούν να αλλάξουν την τάση του καιρού από τρέξιμο σε τρέξιμο ενός ή περισσοτέρων μετεωρολογικών μοντέλών που τους έχεις "εμπιστοσύνη". Αυτό οφείλεται στην χαοτική κατάσταση της ατμόσφαιρας και στα ταχέως εξελισσόμενα μετεωρολογικά συστήματα και επομένως στη χαμηλή προγνωσιμότητα για την περίοδο που διανύουμε. Έτσι κι εγώ σας παραθέτω την εκτίμηση μου παρακάτω.


Πρόγνωση καιρού

Μέτριο έως ισχυρό και παροδικά πολύ ισχυρό ανατολικό-βορειοανατολικό ρεύμα ανέμου αρχίζει να εγκαθίσταται στην περιοχή της Κύπρου. Ταυτόχρονα, σκόνη θα αρχίσει να μας επηρεάζει από τη Μέση Ανατολή λόγω της ισχυρής ανατολικής ροής που εγκαθίσταται στην περιοχή. Χαμηλό βαρομετρικό που θα αρχίσει να δημιουργείται στην Αίγυπτο από την Τρίτη 02/02/21 θα επηρεάσει τον καιρό της Κύπρου τις επόμενες ημέρες (εικόνα 1-GIF).


Εικόνα 1: Πρόγνωση ατμοσφαιρικής πίεσης και υετού από το μετεωρολογικό μοντέλο GFS 0.25. Προσέξτε τη δημιουργία και βάθυνση του χαμηλού βαρομετρικού στη βόρεια Αίγυπτο και την επακόλουθη επίδραση του στο νησί μας με βροχές κατά το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη.


Κατά το προσεχές διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 03-04/02/21 υπάρχει υποψία βροχών. Από αύριο Τρίτη 02/02/21 αναμένεται να παρατηρηθούν νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και μέτρια έως πολύ ισχυρή ανατολική ροή με ανέμους κυρίως 3-4 Μποφορ στο εσωτερικό και στα παράλια 4-5 Μποφορ, ενώ στα προσήνεμα παράλια τοπικά θα πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι 6 Μποφορ με ριπές έως και 7 Μποφόρ (εικόνα 2). Από την Τετάρτη το απόγευμα και μετά σταδιακή αύξηση των νεφώσεων αναμένεται να δώσει φαινόμενα ελαφρών κυρίως βροχών, ενώ από αργά το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη φαίνεται να ενισχύονται και να επεκτείνονται τα φαινόμενα με βροχές έως μέτριας εντάσης καθώς και με ενδεχόμενο τοπικής καταιγίδας κυρίως στη νότια ακτογραμμή της Κύπρου (εικόνα 3).

Εικόνα 2: Μέτρια έως πολύ ισχυρή ανατολική ροή ανέμου με εντάσεις από 3-4 Μποφορ στο εσωτερικό και 4-6 Μποφορ στα προσήνεμα παράλια. Καλύτερη η καταστάση στα δυτικά-νοτιοδυτικά παράλια με ασθενέστερους ανέμους. Μοντέλο ARPEGE 0.1

Εικόνα 3: Πρόγνωση υετού (precipiation forecast) και ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια από το μοντέλο ARPEGE 0.1 για Τετάρτη 03/02/21 ώρα 21:00 τοπική. Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικό μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου εδώ δεν φαίνεται αλλά διακρίνεται ότι αναμένεται να επηρεαστούμε από πεδίο χαμηλών πιέσεων με χαρακτηριστικά συνεχής ανατολικής-βορειοανατολικής ροής και βροχών ελαφράς έως μέτριας έντασης. Μάλιστα στα νότια-νοτιοδυτικά παράλια η ένταση της βροχής αναμένεται πιο αυξημένη με ενδεχόμενο τοπικής καταιγίδας.


Η εξέλιξη του καιρού παρακολουθείται αφού τα συστήματα από τα νότια/νοτιοανατολικά εμπεριέχουν συνήθως μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την έκβαση και εξέλιξη των φαινομένων. Επομένως, η πιο πάνω πρόγνωση και η εκτίμηση μου μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες λόγω αυξημένου εύρους σφάλματος. Θα σας κρατώ ενήμερους.


Γνωμικό: Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν κάνει πως κακιώνει, μες στο χιόνι θα μας χώσει. (Σημείωση: Δεν προβλέπεται χιόνι για την επερχόμενη διαταραχή αλλά βροχές)

.

.

.

.

.

Τέλος πρόγνωσης

bottom of page