O σχετικά ζεστός καιρός για την εποχή παραμένει με σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας την επόμενη βδομάδα
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

O σχετικά ζεστός καιρός για την εποχή παραμένει με σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας την επόμενη βδομάδα

Γενικά

Ο ανοιξιάτικος καύσωνας συνεχίζεται μέχρι αύριο Δευτέρα 19/04 με τις μέγιστες θερμοκρασίες να πλησιάζουν κοντά στους 37-38°C σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού. Αιωρούμενη αραιή σκόνη αναμένεται να συνεχίσει να μεταφέρεται στην περιοχή μας μέχρι την Τρίτη το απόγευμα και κυρίως στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας (εικόνα 1), ενώ σταδιακή υποχώρηση της αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης 20/04 με τον ουρανό να καθαρίζει για λίγες ημέρες μέχρι την Παρασκευή 23/04 το απόγεμα, ενώ νέο κύμα σκόνης αναμένεται ξανά από το βράδυ της Παρασκευής και μετά.

Εικόνα 1: Μεταφορά σκόνης στην ατμαόσφαιρα μέχρι την Τρίτη, με σταδιακή υποχώρηση της από το απόγευμα της μέρας αυτής. Καθαρές καιρικές συνθήκες αναμένονται μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Επαναφορά της σκόνης αναμένεται σταδιακά από την Παρασκευή το βράδυ και μετά (δεν φαίνεται στον πιο πάνω χάρτη η χρονική περίοδος μέτα την Τρίτη το απόγευμα).


Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας ακολουθούν στη συνέχεια με αισθητή πτώση των θερμοκρασιών την Τρίτη 20/04 και σταδιακή αισθητή άνοδο των θερμοκρασίων και πάλι από την Παρασκευή 23/04 όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα 2 (δείτε την επεξήγηση και τα γραφικά).


Εικόνα 2: Θερμοκρασιές κοντά στην επιφάνεια (2 m) για την νέα εβδομάδα από το προγνωστικό μοντέλο GFS 0.25. Προσέξτε τους κόκκινους χρωματισμούς αρχικά (έως 37-38°C) που εναλάσσονται σε κιτρινο-πορτοκαλί μέχρι την Πέμπτη και επανέρχονται σε κόκκινους προς το τέλος της βδομάδας.


Ανάσες δροσιάς αναμένονται από την Τρίτη 20/04, αφού αναμένεται να επηρεαστούμε από ένα δροσερό πολύ ισχυρό έως σφοδρό δυτικό ρεύμα ανέμου, το οποίο θα προκαλέσει αισθητή πτώση των θερμοκρασιών της τάξης των 8-10°C κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά, ενώ στα παράλια η πτώση θα είναι της τάξης των 4-8°C σε σχέση με τη Δευτέρα.


Την Τετάρτη αναμένεται περαιτέρω μικρή πτώση των θερμοκρασιών, οι οποίες θα διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα την Πέμπτη, ενώ σταδιακή αισθητή άνοδος των θερμοκρασιών αναμένεται και πάλι προς το τελευταίο τριήμερο της επόμενης βδομάδας με θερμοκρασίες πέραν των 30°C σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού (δείτε αναλυτικά πιο κάτω). Από πλευράς βροχών δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο περάν από ίσως μερικές λασποψιχάλες αργά το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη κυρίως στα ορεινά ή και στο νοτιοανατολικό μισό του νησιού.


Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την κάθε ημέρα


Δευτέρα 19/04/21

Ο καιρός θα είναι σχετικά θερμός για την εποχή, αλλά συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις και αιωρούμενη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Προς τα μεσάνυχτα δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές λασποψιχάλες κυρίως στα νότια και ανατολικά παράλια. Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται για το εσωτερικό του νησιού κατά τη διάρκεια της ημέρας (37-38°C), ενώ στα παράλια οι μέγιστες θα ακουμπήσουν γύρω στους 31-33°C εκτός από τα ανατολικά και βόρεια όπου οι θερμοκρασίες θα κυμαινόνται γύρω στους 29-30°C όπως επίσης και στα ψηλότερα ορεινά. Στο Τρόοδος η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 24-25°C.

Άνεμος: Βορειοανατολικός 4 ή 5 μποφόρ και στα δυτικά Νοτιοανατολικός 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 16 έως 38°C , Νότια και Δυτικά Παράλια 19 έως 32°C, Ανατολικά και Βόρεια παράλια: 18-29°C, Ορεινά 15 έως 30°C.


Τρίτη 20/04/21

Ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με νεφώσεις κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές λασποψιχάλες κυρίως στα ορεινά ή και στο ανατολικό-νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Σταδιακά προς το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος, ενώ αναμένεται να πνέει πολύ ισχυρό έως σφοδρό δυτικό ρεύμα ανέμου που θα δώσει ανάσες δροσιάς.

Άνεμος: Νοτιοδυτικός-Βορειοδυτικός 5 ή 6 μποφόρ και τοπικά έως και 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 15 έως 28°C , Παράλια 18 έως 27°C, Ορεινά 11 έως 22°C.


Τετάρτη 21/04/21

Ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές νεφώσεις αρχικά για να καταστεί αργότερα κυρίως αίθριος και σχετικά δροσερός.

Άνεμος: Από δυτικές διευθύνσεις 4 ή 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά τοπικά 5 ή 6 μποφόρ κυρίως στα προσήνεμα παράλια.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 9 έως 26°C , Παράλια 15 έως 24°C, Ορεινά 7 έως 18°C.


Πέμπτη 22/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ τις πρωινές κυρίως ώρες θα παρατηρούνται κυρίως στα βορειοδυτικά χαμηλές νεφώσεις ή και αραιή ομίχλη στο εσωτερικό του νησιού.

Άνεμος: Μεταβλητός ασθενής 3 μποφόρ και στα δυτικά βορειοδυτικός 4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 9 έως 26°C , Παράλια 12 έως 24°C, Ορεινά 6 έως 18°C.


Παρασκευή 23/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Άνεμος: Μεταβλητός 3 ή 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 9 έως 30°C , Παράλια 12 έως 25°C, Ορεινά 7 έως 23°C.


Σάββατο 24/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος .

Άνεμος: Νοτιοδυτικός έως Βορειοδυτικός 3 ή 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 12 έως 32°C , Παράλια 17 έως 28°C, Ορεινά 12 έως 25°C.


Κυριακή 25/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Άνεμος: Βόρειος βορειοδυτικός 3 ή 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Εσωτερικό 15 έως 35°C , Παράλια 19 έως 30°C, Ορεινά 14 έως 27°C.


Για την αυτοματοποιημένη 12-ήμερη πρόγνωση καιρού από τις 10 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στα παρακατω links:

Λευκωσία

Λεμεσός

Λάρνακα

Πάφος

Πόλις

Αγία Νάπα

Αμμόχωστος

Κερύνεια

Μόρφου

Ριζοκάρπασο


© Cyprus WeatherOnline, 2021


Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline


1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)


2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης


bottom of page