Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 23/03/21 | Cyprus WeatherOnline
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 23/03/21 | Cyprus WeatherOnline

Έγινε ενημέρωση: 27 Μαρ 2021


Κάθε χρόνο όπως και φέτος στις 23 Μαρτίου, εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα καιρού και κλίματος. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.


Φωτογραφία αρχείου: Καταιγίδα στο Δάλι, Κύπρος, 14/02/19 © George Charalambous


Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας παρουσιάζει την ουσιαστική συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε παγκόσμια κλίμακα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφικών φαινομένων υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και στην αποτελεσματική πρόληψη και μετρίαση της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα που επιλέχθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας το 2021 αντικατοπτρίζουν τοπικά ζητήματα καιρού, κλίματος και ωκεανών.


Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καθηγητής Πέτερι Τάαλας (Prof Petteri Talaas) στο καθιερωμένο μήνυμά του επισημαίνει ότι το κλίμα και το νερό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα και κατά συνέπεια η συντονισμένη και βιώσιμη διαχείρισή τους είναι αναγκαία, αφού βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών που αφορούν στην βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές.


Ακολουθεί το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του WMO Prof. Petteri Taalas για την Παγκόσμια Ημέρα μετεωρολογίας 23 Μαρτίου 2021:


Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας το 2021 είναι αφιερωμένη στο θέμα «ο ωκεανός, το κλίμα και ο καιρός μας». Γιορτάζει την εστίαση του WMO στη σύνδεση του ωκεανού, του κλίματος και του καιρού μέσα στο ενεργειακό σύστημα της Γης.


Το μεταβαλλόμενο κλίμα μας θερμαίνει τους ωκεανούς, έχοντας μεγάλη επίδραση στο ενεργειακό ισοζύγιο ατμόσφαιρας-Γης. Η ετήσια έκθεση του WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, δείχνει ότι το 2020 ήταν ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά τη ψύξη λόγω του φαινομένου La Nina στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η τελευταία δεκαετία από το 2011-2020 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία ιστορικά.


Λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες, οι μεγάλοι ωκεανοί βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ θέρμανσης, αφού τεράστια ποσά θερμικής ενέργειας τείνουν να απορροφούνται και να αποθηκεύονται κάθε χρόνο ολοένα και βαθύτερα στους ωκεανούς. Παράλληλα, η σχετική οξύνιση (acidification) των ωκεανών γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή από την Επιστημονική κοινότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες ο θαλάσσιος πάγος στους πόλους λιώνει με ανησυχητικούς ρυθμούς όπως και ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας που έχει επιταχυνθεί.


Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουμε δει παρατεταμένες ξηρασίες που επέκτειναν τις εποχές πυρκαγιάς σε όλο τον κόσμο. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, για παράδειγμα, συνδέθηκαν με τις θερμοκρασίες των ωκεανών που επηρεάζουν τα ξηρότερα εποχιακά μοτίβα του κλίματος.


Οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών βοήθησαν στο να τροφοδοτήσουν την ατμόσφαιρα με τεράστια ποσά ενέργειας, ως αποτέλεσμα να καταγραφεί πολύ μεγάλος αριθμός τυφώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό σε επίπεδα ρεκορ (29 τυφώνες στο σύνολο!), αλλά και ασυνήθιστα ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες στους ωκεανούς της Ινδίας και του Νότιου Ειρηνικού. Οι ζημιές από τους τυφώνες στις περιοχές αυτές αποδεικνύουν καταστροφική δύναμη τους και παράλληλα τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες που επηρεάζονται από τους τυφώνες των μεγάλων ωκεανών.


Οι τροπικές καταιγίδες των ωκεανών εκτός από τις παράκτιες κοινότητες, πλήττουν επίσης τις συγκοινωνίες (πλοία, αεροπλάνα κλπ) με καθυστερήσεις ή και επιπλέον απώλειες ζωών και φορτίων στη θάλασσα.


Το 2020, το ετήσιο ελάχιστο του πάγου της Αρκτικής ήταν από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη σύγχρονη ιστορία. Οι πολικές κοινότητες υπέστησαν ασυνήθιστες παράκτιες πλημμύρες λόγω του θαλάσσιου πάγου ως αποτέλεσμα της τήξης του.


Ενόψει αυτού, η κοινότητα του WMO έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της έρευνας, των παρατηρήσεων, των προβλέψεων και των υπηρεσιών για τον ωκεανό όσο και για την ατμόσφαιρα, τη γη και την κρυόσφαιρα.


Τα μεγάλα κενά στα δεδομένα πάνω από τον ωκεανό περιορίζουν την ικανότητά μας να προβλέπουμε με ακρίβεια τον καιρό ή το κλίμα σε εκτεταμένες χρονικές κλίμακες και, κυρίως, σε υπο-εποχιακό έως εποχιακό επίπεδο. Η Διάσκεψη για τα Δεδομένα του WMO (WMO Data Conference) τον Νοέμβριο του 2020 αναγνώρισε σημαντικά κενά στα δεδομένα, κυρίως στους ωκεανούς. Τόνισε την ανάγκη για ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα του Πλανητικού Συστήματος (Earth System), για την αποτελεσματική και έγκαιρη χρήση τους στα μετεωρολογικά μοντέλα για πιο αποτελεσματική πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές.


O WMO διαθέτει μεγάλο αριθμό συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, για την καλύτερη κατανόηση, παρατήρηση και πρόβλεψη του ωκεανού ως μέρος του Γήινου Συστήματος μας.


Με περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διατηρηθούν οι κοινότητες ασφαλείς από τις επιπτώσεις των παράκτιων κινδύνων. Ο WMO και τα Μέλη του εργάζονται για να υποστηρίξουν τη διαχείριση και την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών και να ενισχύσουν τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολλαπλών Κινδύνων (Multi-Hazard Early Warning Systems – MHEWS).


Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια μέσω της θάλασσας και εκτίθεται στους κινδύνους ακραίων θαλάσσιων καιρικών συνθηκών. Ο WMO συνεργάζεται με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization – IMO) και τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (International Hydrographic Organization – IHO) για την παροχή τυποποιημένων πληροφοριών, προβλέψεων και προειδοποιήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας ζωής και περιουσίας στη θάλασσα.


Η προσεχής δεκαετία θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση τρόπων προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. O WMO βοηθά σε αυτήν την προσπάθεια, αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων.


Φέτος είναι επίσης σημαντικό για τον WMO να σηματοδοτήσει την έναρξη της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Επιστήμη του Ωκεανού για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2021-2030 (United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development 2021-2030). O WMO έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει με μεγάλο μέρος του έργου ως αναπόσπαστο για τους στόχους του «ασφαλούς ωκεανού», του «προβλεπόμενου ωκεανού» και του «διαφανούς ωκεανού» της δεκαετίας.


Μαζί με τους συνεργάτες του, ο WMO προσπαθεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες που συνδέονται με τις επιστήμες της Γης (Earth Sciences).


Για να κατανοήσουμε τον καιρό και το κλίμα μας, πρέπει να καταλάβουμε τον ωκεανό μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, για την προστασία ευάλωτων κοινοτήτων και για την υποστήριξη του Πλαισίου Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), της Συμφωνίας για την Αλλαγή του Κλίματος του Παρισιού και του SAMOA Pathway.


Ο WMO ηγείται αρκετών σημαντικών παγκόσμιων πρωτοβουλιών:


Η σημασία της ενίσχυσης του παγκόσμιου βασικού δικτύου παρατήρησης και της δημιουργίας μιας καινοτόμου χρηματοδοτικής διευκόλυνσης SOFF για τη διασφάλιση συστηματικών καιρικών και κλιματικών παρατηρήσεων ειδικά για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες - ΛΑΧ (Least Developing Countries-LDCs) και τις Μικρές Νησιωτικές Χώρες – ΜΝΧ (Small Island Countries). Δεύτερον, δημιουργούμε έναν συνασπισμό νερού και κλίματος για την επιτάχυνση της δράσης για τον Στόχο 6 (Sustainable Development Goal 6), που σχετίζεται με το νερό. Και τρίτον, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την ενίσχυση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων και των υπηρεσιών όλων των Xωρών Mελών μας.


Το Cyprus WeatherOnline σας εύχεται καλή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας


© Cyprus WeatherOnline, 2021

Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline


1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)


2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

.

.

Τέλος Άρθρου

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page