⚠ Γιατί είχαμε 45.7°C μέγιστη σήμερα Τετάρτη 04/08/21; Δείτε τις 5 υψηλότερες επίσημες καταγραφές...
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

⚠ Γιατί είχαμε 45.7°C μέγιστη σήμερα Τετάρτη 04/08/21; Δείτε τις 5 υψηλότερες επίσημες καταγραφές...

Γιατί είχαμε αυτή την ακραία μέγιστη θερμοκρασία σήμερα? Ήταν συγκρίσιμη με άλλες περιοχές?

Διαβάστε παρακάτω ⬇️



Βλέποντας τον χάρτη μέγιστης θερμοκρασίας θα παρατηρήσετε θερμοκρασίες που κυμαίνονται κυρίως στους 41-44°C στο εσωτερικό του νησιού όπου και γίνεται η πρόγνωση. Και ξαφνικά παρατηρείτε και ένα 46αρι (45.7°C κατ' ακρίβεια!). Άλλωστε η πορτοκαλί προειδοποίηση έκανε λόγο για μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 44°C. Τι έγινε λοιπόν?


Κι όμως! Η ακραία μεγιστη σήμερα (45.7°C) σημειώθηκε σε ένα και μόνο "χωράφι" δυτικά του round about του Πανεπιστημίου Κύπρου! Η περιοχή αυτή φημίζεται για τις "ακραιές τιμές" για το λόγο ότι δείχνει σχεδόν πάντα 1-1.5°C ψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σε σχέση με το σταθμό ραδιοβολίσεων στην Αθαλάσσα (44.3°C), ο οποίος είναι ο σταθμός αναφοράς που ανακοινώνουν οι ειδήσεις για την πόλη της Λευκωσίας! Επίσης, ο αστικός σταθμός στο κέντρο της Λευκωσίας κατέγραψε 44°C (στρογγυλό). Στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που ο αστικός σταθμός στο κέντρο της Λευκωσίας είχε 3°C χαμηλότερη μέγιστη από αυτόν του "round about" στο περιβαλλοντικό κέντρο Αθαλάσσας...

Χάρτης 1: Χάρτης μέγιστων θερμοκρασιών για Τετάρτη 04/08/21.


Χάρτης 2: Zoom in στις περιοχές των υψηλότερων καταγραφών σήμερα


Πρέπει να περιγράφουμε τα πράγματα όπως συνέβησαν και να βλέπουμε πέρα από το καυτό "round about" της Αγλαντζιάς που μας έδειξε 45.7°C σήμερα ⬇️


Καταρχάς, χαρακτηριστική είναι η πολύ περιορισμένη σε έκταση περιοχή και το πολύ μικρό χρονικό διάστημα (εικόνα 1), κατά το οποίο εμφανίστηκε το φαινόμενο (γράφημα 1)! Λόγω του ασθενούς βόρειου ανεμου που έπνεε από την πόλη της Λευκωσίας που έβραζε κυριολεχτικά σήμερα, είχαμε αυτό το απότομο "ξεπέταγμα" του υδραργύρου όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα 1 λίγο μετά τις 14:00 το απόγευμα.


Εικόνα 1: Μετεωρολογικό πινακάκι για το Περιβαλλοντικό κέντρο Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά / κοινώς Visitor Center. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 14:03.


Γράφημα 1: Χρονοσειρά θερμοκρασίας για Visitor Center. Υπάρχουν κενά δεδομένων από τις 13:20-14:20 περίπου.


Εάν ο άνεμος έπνεε από άλλη διεύθυνση και όχι από την πόλη προς τον σταθμό δεν θα είχαμε τέτοια μέγιστη θερμοκρασία σήμερα! Άρα το 46αρι οφείλεται καθαρά στο μικροκλίμα της περιοχής και συγκεκριμένα στο φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας (αστικό μικροκλίμα).


Ο σταθμός ραδιοβολίσεων στην Αθαλάσσα βρίσκεται στην καρδιά του κρατικού δάσους της Αθαλάσσας και σε απόσταση 200-300 μέτρων περίπου από αστικό δρόμο. Επομένως, βρίσκεται εντός ενός φυσικού περιβάλλοντος που περιβάλλεται από δέντρα και θάμνους και θεωρείται πιο αξιόπιστη και "φυσική" μέτρηση για το εσωτερικό του νησιού. Λόγω των πιο πάνω παραγόντων η θερμοκρασία έφθασε στα αναμενόμενα γύρω στους 44.3°C (εικόνα 2, γράφημα 2)!


Εικόνα 2: Μετεωρολογικό πινακάκι για τον σταθμό ραδιοβολίσεων στην Αθαλάσσα, τον σταθμό αναφοράς για Λευκωσία. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 14:23.


Γράφημα 1: Χρονοσειρά θερμοκρασίας για Αθαλάσσα. Δεν υπάρχουν κενά δεδομένων!


Με μια γρήγορη ματιά μέσα από τα πιο πάνω γραφήματα και εικόνες διαπιστώνει κανείς ότι οι 2 αυτοί σταθμοί που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο επηρεάζονται σημαντικά από την αύρα της Λευκωσίας και κυρίως ο σταθμός Visitor Center που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον δρόμο (βλέπε round about Πανεπιστημίου Κύπρου). Όσο μικρότερη είναι η απόσταση από αστικό δρόμο και τσιμέντα/άσφαλτο τόσο μεγαλύτερη και η θερμοκρασία. Επομένως, ο σταθμός αυτός επηρεάζεται άμεσα από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (δείτε εδώ τι είναι το φαινόμενο αυτό) που με απλά λόγια προκαλεί αυξημένες τιμές θερμοκρασίας στις πόλεις και στα εφαπτόμενα προάστια της (λόγου χάρη η Αγλαντζιά) λόγω της θερμής αύρας των πόλεων από τα μπετόν, τα αυτοκίνητα και τον άσφαλτο! Αξίζει να σημειωθεί ότι φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας!


Δεδομένου των στοιχείων αλλά και της εξαιρετικής τοπικότητας των 45.7°C (46°C) η πορτοκαλί προειδοποίηση που εξέδωσε το τμήμα Μετεωρολογίας για σήμερα ήταν επαρκής, αφού κανένας άλλος σταθμός δεν κατέγραψε 45-46°C και αναφέρομαι σε όλους τους σταθμούς του εσωτερικού! Συγχαρητήρια στο τμήμα Μετεωρολογίας που χειρίστηκε εξαιρετικά το θέμα των προειδοποιήσεων με μετρημένες προγνώσεις χωρίς να πανικοβάλλει τον κόσμο. Άλλωστε οι επίσημες μετρήσεις το αποδεικνύουν και δεν μπορεί μία μέτρηση και μόνο να αποδείξει ότι είχαν λάθος στο χρώμα προειδοποίησης!


Οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα αποκλειστικά με βάση τους επίσημους σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας είναι οι εξής:


1) Περιβαλλοντικό κέντρο Αγλαντζιάς (Visitor Center)

2) Αθαλάσσα (σταθμός ραδιοβολίσεων)

3) Λευκωσία (πίσω από τα φώτα της Honda ο σταθμός)

4) Κάμπος Τσακίστρας (ημιορεινός σταθμός - 650 μέτρα)

5) Αθηένου (42.6°C σημείωσε και το Μάμμαρι!)


Ευχαριστώ ιδιαίτερα το τμήμα Μετεωρολογίας για την προσφορά των τόσο πολύτιμων live δεδομένων καιρού τα οποία χρησιμοποιώ και σας τα παρουσιάζω περίτεχνα σε χάρτες καιρού αλλά και σε μετεωρολογικά πινακάκια. Ευχαριστώ επίσης για την εμπιστοσύνη σας!


Για να βλέπετε κι εσείς live χάρτες καιρού και live δεδομένα καιρού από τους 39 επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας ανατρέξτε στα παρακατω links:


Live θερμοκρασίες ⁠⬇⁠



Μέγιστες θερμοκρασίες ⬇⁠



Ελάχιστες θερμοκρασίες ⁠⬇⁠



Live σχετική υγρασία ⁠⬇⁠



Live άνεμος ⬇⁠



Live Διορθωμένη Ενεργός Θερμοκρασία (NET) ⬇⁠

(Παράμετρος θερμικής επιβάρυνσης - Τα χρώματα του χάρτη αντιστοιχούν προσεγγιστικά στον βαθμό προειδοποίησης που εκδίδει το τμήμα Μετεωρολογίας)



Εξειδικευμένος χάρτης μετεωρολογικών σταθμών ⬇⁠

(Πηγή: Τμήμα Μετεωρολογίας)




© Cyprus WeatherOnline, 2021 Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline 1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος (MSc Applied Meteorology)

2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος (MSc Atmospheric Science) . . . Τέλος Άρθρου


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page