Τάση για φθινοπωρινή αλλάγη προς τα τέλη της επόμενης βδομάδας - πιθανότητα βροχών αστάθειας
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Τάση για φθινοπωρινή αλλάγη προς τα τέλη της επόμενης βδομάδας - πιθανότητα βροχών αστάθειας

Εδώ και περίπου μια βδομάδα έχουμε μπει και επίσημα στο νέο υδρολογικό έτος 2021-2022. Οι περισσότεροι φίλοι της σελίδας μας ανυπομονούν να μάθουν πότε θα έχουμε τα πρωτοβρόχια στο νησί μας, κάτι που άλλες χώρες της Μεσογείου το έχουν ήδη ζήσει, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει εξίσου οποιοδήποτε σύστημα την περιοχή μας.


Το πρώτο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό (εικόνα 1) της χρονιάς σε συνδυασμό με ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα επηρέασε την Ιταλία και συνεχίζει να επηρεάζει μέρος της Ελλάδας κατά τις τελευταίες μέρες φέρνοντας τοπικές βροχές/καταιγίδες αλλά και χιόνια στις υψηλότερες κορυφές της Πίνδου και Ολύμπου. Την ίδια ώρα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεαζόταν από υψηλές πιέσεις και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και καλές καιρικές συνθήκες.



Εικόνα 1: Το πρώτο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό της χρονιάς την Πέμπτη το βράδυ με επίκεντρο την Ιταλία.


Παρόλα αυτά οι συνθήκες αλλάζουν και αναμένεται μεταβολή του καιρού και στην Ανατολική Μεσόγειο από βδομάδας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Ευρωπαικού μοντέλου ECMWF ο εκτεταμένος αυλώνας χαμηλών πιέσεων που επεκτείνεται από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια αναμένεται να εκτοπιστεί σταδιακά ανατολικά προς την Ανατολική Μεσόγειο προς τα μέσα της επόμενης βδομάδας και μετά (εικόνα 2).



Εικόνα 2: Συνδυαστικός χάρτης γεωδυναμικών υψών στη μέση τροπόσφαιρα (500 hPa) και θερμοκρασίας των αερίων μαζών στην κατώτερη τροπόσφαιρα (850 hPa). Προσέξτε τον εκτοπισμό των θερμών αερίων μαζών με κόκκινο από τις δροσερότερες αέριες μάζες από τα Βαλκάνια (κιτρινο-πορτοκαλί αποχρώσεις) προς τα μέσα της επόμενης βδομάδας.


Τι κρατάμε από όλο αυτό;


(1) Πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη 13/10/21. Ενδεικτικά οι μέγιστες Θερμοκρασίες θα πέσουν γύρω στους 27-29°C στο εσωτερικό του νησιού. Οι θερμές Αφρικανικές αέριες μάζες που θα μας επηρέαζουν μέχρι την Τρίτη 12/10/21 θα εκτοπιστούν ανατολικότερα από σχετικά πιο ψυχρές Βαλκανικές αέριες μάζες.


(2) Ασταθείς καιρικές συνθήκες και πιθανότητα σύντομων τοπικών βροχών ή καταιγίδων το βράδυ της Τρίτης προς το απόγευμα της Τετάρτης 13/10/21. Την Πέμπτη 14/10/21 ο καιρός βελτιώνεται παροδικά.


(3) Με τα τωρινά στοιχεία φαίνεται να μας επηρεάζει η άκρη ενός οργανωμένου χαμηλό βαρομετρικού με κέντρο τον Ελλαδικό χώρο την Παρασκευή-Σάββατο 15-16/10/21 με τοπικές βροχές/καταιγίδες αστάθειας κυρίως στο δυτικό και νότιο μισό του νησιού (εικόνα 3).



Εικόνα 3: Προγνωστικός χάρτης βροχόπτωσης για το βράδυ της Παρασκευής 15/10/21. Η Κύπρος φαίνεται να επηρεάζεται από ένα σχετικά εξασθενημένο μέτωπο που θα προέλθει από το χαμηλό βαρομετρικό που θα δημιουργηθεί στον Ελλαδικό χώρο.


Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για την κίνηση και την τελική κατάληξη του χαμηλού βαρομετρικού που θα δημιουργηθεί στο Ελλαδικό χώρο στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας κι έπειτα.


Σε περίπτωση που η διαταραχή κινηθεί νοτιότερα και ανατολικότερα και σε περίπτωση που η διαταραχή αυτή ανατροφοδοτηθεί στο τρίγωνο μεταξύ Κύπρου-Ρόδου-Αττάλειας θα δώσει αξιόλογες βροχές στο νησί μας. Όμως αυτό ακόμα θεωρείται μακρινό σενάριο και αρκετά αβέβαιο. Η αβεβαιότητα οφείλεται στην αβέβαιη κίνηση των εξωτροπικών κυκλώνων που κινούνται προς την Ισλανδία αυτό τον καιρό και επηρεάζουν την συνολική διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων της Ευρώπης.


Κρατάμε τις θετικές ενδείξεις και αναμένουμε την στροφή των θετικών σεναρίων προς το μέρος μας. Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να επηρεαζόμαστε από ασταθείς καιρικές συνθήκες με σύντομες τοπικές βροχές Τρίτη προς Τετάρτη καθώς και από ένα εξασθενημένο μέτωπο το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η διάταξη της ατμόσφαιρας αλλάζει και γενικώς αναμένεται ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό κατά το δεύτερο 15ήμερο Οκτωβρίου. Αναμένουμε με ανυπομονησία αυτή την φθινοπωρινή αλλαγή!


Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερώνεστε ανάλογα για οποιεσδήποτε καιρικές εξελίξεις μέσα από το group του Cyprus WeatherOnline στο Facebook, όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες.


Η Κύπρος χρειάζεται τις βροχές επειγόντως!


Εύχομαι σε όλους καλό Σαββατοκύριακο και καλό νέο υδρολογικό έτος να έχουμε!


Για να βλέπετε live χάρτες καιρού και live δεδομένα καιρού από τους 39 επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας ανατρέξτε στα παρακατω links:


Live θερμοκρασίες ⁠⬇⁠


Μέγιστες θερμοκρασίες ⬇⁠


Ελάχιστες θερμοκρασίες ⁠⬇⁠


Live σχετική υγρασία ⁠⬇⁠


Live άνεμος ⬇⁠


Live Διορθωμένη Ενεργός Θερμοκρασία (NET) ⬇⁠

(Παράμετρος θερμικής επιβάρυνσης - Τα χρώματα του χάρτη αντιστοιχούν προσεγγιστικά στον βαθμό προειδοποίησης που εκδίδει το τμήμα Μετεωρολογίας)


Εξειδικευμένος χάρτης μετεωρολογικών σταθμών ⬇⁠

(Πηγή: Τμήμα Μετεωρολογίας)



© Cyprus WeatherOnline, 2021


0 Σχόλια

* Σημείωση: Η σελίδα μπορεί να χρειαστεί περίπου 10 δευτερόλεπτα

μέχρι να εμφανιστεί ο LIVE χάρτης.

* Note: Page Load can take up to 10 seconds in order  to clearly show

the LIVE weather map.

bottom of page