top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΆγγελος Παραλής

Τι είναι το ensemble forecasting και πως χρησιμοποιείται. Τάση θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Το σχεδιάγραμμα "ensemble forecasting" είναι προϊόν στατιστικής ανάλυσης. Πρόκειται για ανάλυση η οποία λαμβάνει υπόψη μετεωρολογικές μεταβλητές που μεταβάλλοντας ανάλογα τις τιμές τους, παράγονται προσομοιώσεις για την πιθανή εξέλιξη-τάση του καιρού.


Σε αυτό το σχεδιάγραμμα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που δείχνουν την τάση της καιρικής εξέλιξης τις επόμενες μέρες. Στον αριστερό κάθετο άξονα αριθμούνται οι προσομοιώσεις με διαφορετικά χρώματα. Στην προκειμένη περίπτωση δείχνουν την πρόβλεψη της θερμοκρασίας στα 850pha για τις επόμενες μέρες. Ο αριστερός άξονας μετρά τη θερμοκρασία. Τα 850hpa είναι η βαρομετρική πίεση που συναντάται, συνήθως, περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο, και είναι η στάθμη που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν την θερμοκρασία.


Στον οριζόντιο άξονα είναι οι μέρες. Η κόκκινη γραμμή είναι η μέση θερμοκρασία των τελευταίων 30 ετών. Η πράσινη γραμμή είναι το τρέξιμο-πρόβλεψη του αμερικάνικου μοντέλου προβλέψεων (GFS). Η μπλε γραμμή (control) είναι το βασικό τρέξιμο της ανάλυσης των ensemble πριν ξεκινήσει η διαδικασία μεταβολής των δεδομένων-παραγωγή σεναρίων. Η άσπρη γραμμή είναι ο μέσος όρος των 20 προσομοιώσεων (ensemble). Η κάθε άλλη γραμμή λέγεται μέλος και αποτελεί ένα διαφορετικό τρέξιμο με πιθανές τροποποιήσεις-μεταβολές στα δεδομένα του αρχικού τρεξίματος.


Γενικά θεωρείται ότι ο μέσος όρος των ensemble (άσπρη) δίνει πιο αξιόπιστη πρόβλεψη από το βασικό τρέξιμο του GFS (πράσινο) γιατί στηρίζεται σε ανάλυση περισσότερων δεδομένων και περιπτώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την άσπρη γραμμή μπορείς να έχεις μια εικόνα για την καιρική τάση των επόμενων ημερών.


Oι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa. Υπάρχουν δύο κατακόρυφες θερμοβαθμίδες (θεωρητικής φύσεως), για να υπολογίζουμε τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος.


Αυτές είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Στην πρώτη ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος είναι -6,5 °C /1000m και στη δεύτερη περίπτωση οι -10°C / 1000m. Έτσι αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούμε μία από τις δύο για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας.


Στην περίπτωση που το στρώμα είναι υγρό (ύπαρξη νεφώσεων χαμηλών υψών και υψηλής σχετικής υγρασίας μέχρι την επιφάνεια, συνήθως χειμώνα) τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa (1500 μέτρα) και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι 6,5 + (6,5/2) = 9,75 oC , δηλαδή περίπου 10 βαθμοί Κελσίου.


Στην περίπτωση που το στρώμα είναι ξηρό (συνήθως το καλοκαίρι) τότε είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.

Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε την τιμή 13 και 15 βαθμούς Κελσίου.

Πχ. αν στα 850 hPa είναι οι 19 βαθμοί Κελσίου τότε η θερμοκρασία στην επιφάνεια θα είναι 19+15 =34 oC .

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω βλέπουμε στα παρακάτω ensembles την τάση της θερμοκρασίας για τις επόμενες μέρες σε περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα και οι τρείς μέσοι όροι συγκλίνουν στο ότι θα υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (πιο κάτω από την μέση κλιματική τιμή) από 15/2 έως και 20/2



Διάγραμμα ensemble για Λευκωσία. Μοντέλο: GFS



Διάγραμμα ensemble για Λάρνακα. Μοντέλο: GFS



Διάγραμμα ensemble για Πάφο. Μοντέλο: GFS


Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline

1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)

2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης

0 Σχόλια

Comentários


bottom of page