Αραιή σκόνη και ψηλές θερμοκρασίες αρχικά, τοπικές βροχές/καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος αργότερα
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Αραιή σκόνη και ψηλές θερμοκρασίες αρχικά, τοπικές βροχές/καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος αργότερα

Γενικά

Σύντομο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Βόρειο Αφρική (εικόνα 1) και σχετικά χαμηλές πιέσεις (εικόνα 2) θα επηρεάσουν την περιοχή μας αρχικά, λίγες λασποβροχές και αυξημένες θερμοκρασίες αύριο Δευτέρα, υποχώρηση της σκόνης από το απόγευμα της Τρίτης, σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά διαστήματα με τοπικές βροχές/καταιγίδες από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη το βράδυ (χιόνια στο Τρόοδος από την Τρίτη το βράδυ και μετά), ενώ υψηλές πιέσεις αναμένεται να εγκαταστηθούν στην περιοχή μας και πάλι προς το τέλος της βδομάδας με επαναφορά των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


Εικόνα 1: Συγκεντρώσεις σκόνης μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. Προσέξτε τα αυξημένα ποσοστά σκόνης που αναμένεται να μας προσεγγίσουν κυρίως τη Δευτέρα το βράδυ 22/03/21.


Εικόνα 2: Ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια. Χαμηλές πιέσεις και διαδοχικά αβαθή χαμηλά βαρομετρικά αναμένονται μέχρι την Πέμπτη 25/03/21, ενώ υψηλές πιέσεις αναμένονται στη συνέχεια μέχρι το τέλος της βδομάδας.


Δείτε την κίνηση της σκόνης με τις ροζ αποχρώσεις πιο κάτω τις τελευταίες ώρες από το δορυφόρο του EUMETSAT (εικόνα 3).

Εικόνα 3: Μεταφορά σκόνης από τη Λιβυή προς την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα στενή λωρίδα πριν από λίγο. Η σκόνη αναμένεται να μετατοπιστεί σταδιακά από δυτικά προς ανατολικά. Η Κύπρος θα επηρεαστεί σαφώς λιγότερο με παροδικά αυξημένες συγκεντρώσεις αύριο Δευτέρα κυρίως προς το απόγευμα και βράδυ, ενώ σταδιακή υποχώρηση της σκόνης αναμένεται από την Τρίτη το απόγευμα.


Αναφορικά με τις θερμοκρασίες για αύριο Δευτέρα, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως θα είναι αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν γύρω στους 30°C σε εσωτερικά τμήματα του νησιού (εικόνα 4) και κυρίως στο βορειοδυτικό κομμάτι, στους 24-28°C στα παράλια και γύρω στος 21-22°C στα ορεινά.

Εικόνα 4: Θερμοκρασία αέρα, ατμοσφαιρική πίεση και άνεμος στην επιφάνεια για αύριο Δευτέρα 22/03/21 στις 14:00. Προσέξτε τους χρωματισμούς που δίνει το μοντέλο μέχρι και 30°C τοπικά στο εσωτερικό. Πηγή: Περιοχικό Μοντέλο WRF


Την Τρίτη, παρόλο που αναμένεται πτώση των θερμοκρασιών στο εσωτερικό, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κυμαίνονται γενικά αισθητά πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα δυτικά παράλια, ενώ το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή λόγω της έλευσης ψυχρότερων αερίων μαζών, ένεκα και του ψυχρού μετώπου που θα μας επηρεάσει από την Τρίτη το απόγευμα, οι θερμοκρασίες θα κατέλθουν πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Κατά το τελευταίο διήμερο αναμένεται σταδιακή άνοδος των θερμοκρασίων για να πλησιάσουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος της βδομάδας.


Η περιοχή μας ήδη επηρεάζεται από νοτιοδυτικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα θερμές αέριες μάζες να φέρνουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (εικόνα 5) και ως επακόλουθο να αιωρείται αραιή σκόνη. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρηθεί ένα σύντομο επεισόδιο μεταφορά σκόνης (συνηθισμένο και όχι ακραίο φαινόμενο για την εποχή), οι συγκεντρώσεις της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από χαμηλά εώς μέτρια επίπεδα στην επιφάνεια και μέτρια έως υψηλά επίπεδα στην ανώτερη ατμόσφαιρα από το βράδυ της Κυριακής μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι περίπου. Το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης θα είναι πιο έντονο την Δευτέρα 22/03. Υπάρχει πιθανότητα παροδικής αύξησης των συγκεντρώσεων της σκόνης σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα το απόγευμα προς βράδυ (εικόνα 1), ενώ προς τα μέσα της Τρίτης 23/03 η σκόνη υποχωρεί δίνοντας τη θέση της σε αβαθές βαρομετρικό χαμηλό με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, το οποίο θα επηρεάσει την περιοχή μας δίνοντας τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το ψυχρό μέτωπο που θα μας επηρεάσει κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα εκτοπίσει σταδιακά τη σκόνη ανατολικότερα και οι θερμές αέριες μάζες θα διαδεχτούν από ψυχρότερες αέριες μάζες (εικόνα 5).


Εικόνα 5: Κίνηση αερίων μαζών στη μέση τροπόσφαιρα. Οι ψυχρές αέριες μάζες αποτυπώνονται με σκούρο μπλε χρώμα, ενώ οι θερμές αέριες μάζες με κιτρινο-πορτοκαλί.


Την Τετάρτη 24/3 και την Πέμπτη 25/3 θα παρατηρείται ένας οπισθοδρομούν καιρός μια και χαμηλές πιέσεις στα βορειοανατολικά με συνδυασμό διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με σχετικά ψυχρές αέριες μάζες (εικόνα 3) θα δημιουργούν αβαθή χαμηλά στα βορειοανατολικά του νησιού δίνοντας επίσης τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Όλα δείχνουν ότι από την Σαββατοκύριακο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υποδοχή μίας καλοκαιρινής άνοιξης.


Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την κάθε ημέρα


Δευτέρα 22/03/21

Ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά συννεφιασμένος με μικρή πιθανότητα, κυρίως, τις πρώτες πρωινές ώρες, τοπικών βροχών μικρής έντασης και στην συνέχεια σταδιακά θα καταστεί γενικά αίθριος ενώ θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Αραιή σκόνη θα παρατηρείται στην ατμόσφαιρα, τα επίπεδα της οποίας δύναται να αυξηθούν προς το τέλος της ημέρας.

Άνεμος: Ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3 ή 4 Μποφορ το πρωί, βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί το απόγευμα τοπικά στα 4 ή 5 Μποφορ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 10 έως 30°C , Παράλια 12 έως 28°C, Ορεινά 9 έως 21°C.

Τρίτη 23/03/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος για να καταστεί βαθμιαία συννεφιασμένος με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες .Πιθανότητα μικρής έντασης χιονόπτωσης στα υψηλότερα ορεινά με υψόμετρο 1600 μέτρων και πάνω κατά τις βραδυνές ώρες προς το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Άνεμος: Ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4-5 Μποφορ, τοπικά 6-7 Μποφορ αρχικά. Το απόγευμα προς βράδυ αναμένεται να στραφούν σε δυτικούς παρόμοιας έντασης.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 14 έως 25°C , Παράλια 17 έως 28°C, Ορεινά 4 έως 14°C.


Τετάρτη 24/03/21

Ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα θα καθίσταται συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Πιθανότητα χιονόπτωσης στα ψηλότερα ορεινά.

Άνεμος: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Κατά τις νυκτερινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς 4-5 Μποφορ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 10 έως 18°C , Παράλια 13 έως 17°C, Ορεινά -2 έως 4°C.


Πέμπτη 25/03/21

Ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος κατά τις μεσημβρινές και νυχτερινές ώρες, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων όμβρων.

Άνεμος: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3 ή 4 μποφόρ, τοπικά 5 Μποφορ, ενώ κατά τις νυκτερινές ώρες θα στραφούν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 7 έως 16°C , Παράλια 11 έως 17°C , Ορεινά -2 έως 5°C .


Παρασκευή 26/03/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά λίγο συννεφιασμένος για να καταστεί γενικά αίθριος.

Άνεμος: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ, τοπικά 5 Μποφορ, ενώ κατά τις νυκτερινές ώρες οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού και θα καταστούν μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 5 έως 15°C , Παράλια 10 έως 16°C, Ορεινά -2 έως 4°C.


Σάββατο 27/03/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Θερμοκρασίες σε σταδιακή άνοδο.

Άνεμος: Μεταβλητοί ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 5 έως 18°C , Παράλια 6 έως 18°C, Ορεινά 1 έως 8°C.


Κυριακή 28/03/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Θερμοκρασίες σε περαιτέρω άνοδο.

Άνεμος: : Μεταβλητοί ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 6 έως 19°C , Παράλια 7 έως 19°C, Ορεινά 2 έως 9°C.


Για την αυτοματοποιημένη 14-ήμερη πρόγνωση καιρού από τις 10 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στα παρακατω links:

Λευκωσία

Λεμεσός

Λάρνακα

Πάφος

Πόλις

Αγία Νάπα

Αμμόχωστος

Κερύνεια

Μόρφου

Ριζοκάρπασο


© Cyprus WeatherOnline, 2021



Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline


1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)


2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης





bottom of page