Βροχές διαρκείας αύριο Τρίτη και πρωί της Τετάρτης- σφοδροί βοριάδες - καταιγίδες κυρίως στα παράλια
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Βροχές διαρκείας αύριο Τρίτη και πρωί της Τετάρτης- σφοδροί βοριάδες - καταιγίδες κυρίως στα παράλια

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Γενικά

Αρχικά αναφέρομαι γενικά για τη συνοπτική εξέλιξη της ατμόσφαιρας και πιο λεπτομερώς αργότερα για την πρόγνωση των επόμενων δύο ημερών, Τρίτη και Τετάρτη 15-16/12/20 (διαβάστε το κείμενο και θα δείτε)


Ώρα ενημέρωσης 23:29, 14/12/20

Ισχύει από 00:00 15/12/20, μέχρι 23:59, 16/12/20, τοπική ώρα


Προειδοποιήσεις !!!

1) Προειδοποίηση βροχόπτωσης

Μεγάλα ύψη βροχής σε διάστημα 36 ωρών

(Ισχύει από 00:00, 15/12/20 μέχρι 12:00, 16/12/20)

2) Προειδοποίηση ανέμου

Σφοδροί βόρειοι ανέμοι από το απόγευμα της Τρίτης με εντάσεις έως και 8 Μποφορ. Τοπικά στα βόρεια μέχρι και 9 Μποφορ με ριπές έως και 10 Μποφορ!

(Ισχύει από 14:00, 15/12/20 μέχρι 23:00, 16/12/20)

Χαμηλό βαρομετρικό με κέντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Κρήτης επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το χαμηλό αυτό θα κινηθεί ανατολικότερα και νότια της Κύπρου για να καταλήξει την Τετάρτη στον Λίβανο, όπου και θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί. Η Κύπρος θα επηρεαστεί από το συνεσφιγμένο μέτωπο του χαμηλού αυτού με βροχές κυρίως μέτριας έως ισχυρής έντασης κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια (βλέπε τον χάρτη του Met Office). Μέτριοι έως ισχυροί νότιοι-νοτιανατολικοί ανέμοι αναμένονται αρχικά το πρωινό της Τρίτης οι οποίοι θα στραφούν το απόγευμα σε θυελλώδεις έως σφοδρούς βοριάδες (βόρειους - βορειοανατολικούς κατ'ακρίβειαν) με εντάσεις από 5-7 Μποφορ γενικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναμένονται εντάσεις ακόμα και 8-9 Μποφορ (!!!) με ριπές κοντά στα 10 Μποφορ κυρίως στα βόρεια παράλια.


Πρόγνωση βροχόπτωσης και ατμοσφαιρικής πίεσης από το ECMWF - Ευρωπαικό κέντρο μεσοπρόθεσμων προγνώσεων καιρού. Σημείωση: Επέλεξα να παρουσιάσω αυτό το προγνωστικό μοντέλο για την βροχόπτωση γιατί πιστεύω ότι είναι το πιο κοντινό στην πραγματικότητα και άφησα πίσω τα ακραία σενάρια του GFS - Αμερικάνικου προγνωστικού μοντέλου


Αναλυτική Πρόγνωση Καιρού


Χαμηλό βαρομετρικό το οποίο κινείται νότια της Κύπρου φαίνεται να προκαλεί θυελλώδες έως σφοδρό βόρειο ρεύμα ανέμου, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει το νησί μας από αύριο το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, αναμένονται παρατεταμένα φαινόμενα βροχών/καταιγίδων κυρίως την Τρίτη και το πρώτο μισό της Τετάρτης. Παρόλα αυτά αναμένεται ενδιάμεσο διάλειμμα - απουσία βροχών - το απόγευμα της Τρίτης.


Η Κύπρος θα επηρεαστεί από βροχές διαρκείας κατά το μεγαλύτερο μέρος της Τρίτης, λόγω του συνεσφιγμένου μετώπου, ενώ την Τετάρτη οι βροχές θα περιορίζονται κυρίως στα ανατολικά, βόρεια, και εσωτερικό κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Πιθανότητα για καταιγίδες υπάρχει κατά βάση στα παράλια, παρά στις υπόλοιπες περιοχές.


(!!!!!) Υπάρχει πιθανότητα για πλημμυρικά επεισόδια λόγω της μεγάλης διάρκειας των βροχών στις λεκάνες απορροών που προέρχονται από τους ορεινούς όγκους του νησιού. Αυτό θα οφείλεται στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις (μεγάλης διάρκειας) αλλά και λόγω του κορεσμένου εδάφους από τα επεισόδια βροχοπτώσεων κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τις προάλλες. (!!!!!)


Ο συγκεντρωτικός υετός που αναμένω για αύριο και μεθαύριο (Τρίτη και Τετάρτη) είναι γύρω στα 60-80 mm στα ορεινά, 70-90 mm στα παράλια και 30-40 mm σε περιοχές του εσωτερικού.


Σταδιακή εξασθένιση των βροχών αναμένεται από το πρωί προς μεσημέρι της Τετάρτης σε όλο σχεδόν το νησί, πλην των ανατολικότερων τμημάτων του, όπου δεν αποκλείονται ακόμα κάποιες μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα.


Δελτίο καιρού


Αύριο Τρίτη 15/12/20 ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα αρχικά στα δυτικά και νότια με σταδιακή επέκταση και στο υπόλοιπο νησί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως κοντά στα παράλια. Τα φαινόμενα θα είναι παροδικά έντονα, ενώ σε καταιγίδα είναι πολύ πιθανόν να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Πρόσκαιρη βελτίωση (ανοίγματα του καιρού) αναμένεται νωρίς το απόγευμα μέχρι νωρίς το βράδυ. Εκ νέου επιδείνωση του καιρού με σφοδρούς βόρειους ανέμους και τοπικά ισχυρές βροχές/καταιγίδες αναμένονται περίπου από τις 21:00 το βράδυ και μετά. Οι βροχές το βράδυ θα κατευθύνονται από τα βόρεια προς τα νότια του νησιού λόγω και του σφοδρού βόρειου ρεύματος ανέμου που αναμένεται από αργά το απόγευμα αύριο. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο.


Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι-νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι στο εσωτερικό 2-4 Μποφορ και στα παράλια μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφορ. Σταδιακά το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως θυελλώδεις 5-7 Μποφορ και τοπικά στα βόρεια παράλια σφοδροί 8-9 Μποφορ με ριπές έως και 10 Μποφορ!


Μέγιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 16-17 °C, Παράλια 19-21°C, Ορεινά: 7-8°C, Τρόοδος: 4 °C

Ελάχιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 11-12 °C, Παράλια 12-14°C, Ορεινά: 4-5°C, Τρόοδος: 2-3°C


Μεθαύριο Τετάρτη 16/12/20, ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι άστατος με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, εσωτερικό και ανατολικά και σφοδρόυς ανέμους 7-8 Beaufort και τοπικά 8-9 Beaufort (με ριπές έως και 10 Μποφορ), ενώ αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού με ανοίγματα μέχρι το μεσημέρι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα βροχών σταδιακά θα κοπάσουν στις περισσότερες περιοχές εκτός από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού, όπου αναμένονται ακόμα κάποιες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Γενικότερα όμως ο καιρός θα καθαρίσει στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ το βράδυ θα καταστεί κυρίως αίθριος.


Οι πολύ ισχυροί βοριάδες θα συνεχίσουν μέχρι νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σταδιακή εξασθένιση τους αναμένεται πιο αργά προς τα μεσάνυχτα και επομένως θα κοπάσουν στα 3-5 Μποφορ από τα 6-8 και τοπικά 9 Μποφορ που θα πνέουν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Μέγιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 18-19 °C, Παράλια 20-21°C, Ορεινά: 7-8°C, Τρόοδος: 2-3 °C

Ελάχιστες Θερμοκρασίες

Εσωτερικό: 9-10 °C, Παράλια 11-13°C, Ορεινά: 3-4°C, Τρόοδος: 0-1°C


Πρόγνωση μέγιστων εντάσεων ανέμου για Τρίτη και Τετάρτη 15-16/12/20 - Δείτε τους πράσινους χρωματισμούς στον πιο πάνω χάρτη. Ο πιο ελαφρύς χρωματισμός αναφέρεται σε εντάσεις 6 Beaufort.

.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης

bottom of page