Βροχές/καταιγίδες τις επόμενες μέρες σταδιακή αισθητή πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα βουνά(>800m)
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Βροχές/καταιγίδες τις επόμενες μέρες σταδιακή αισθητή πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα βουνά(>800m)

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαρ 2021

Ώρα ενημέρωσης 17:45, 15/01/21

Πρόγνωση καιρού. Ισχύει από Σάββατο 16/01/21, 00:00 μέχρι Τρίτη 19/01/21, 23:00


Γενικά

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου. Διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα (σφήνα ύφεσης) και ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να κατέλθουν από την Βορειοανατολική Ευρώπη προς την Ανατολική Μεσόγειο (εικόνα 1 - GIF) που σε συνδυασμό με τον σχηματισμό διαδοχικών χαμηλών βαρομετρικών στην επιφάνεια (εικόνα 2, 3, 4) αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της Κύπρου τις επόμενες ημέρες με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήματα από αύριο Σάββατο 16/01/21. Χιόνια αναμένονται αρχικά στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους από το βράδυ του Σαββάτου και στη συνέχεια σε χαμηλότερα υψόμετρα από την Κυριακή το απόγευμα και μετά.

Εικόνα 1: Συνδυαστικός χάρτης επιφάνειας και ανώτερης ατμόσφαιρας (ύψος 5500 μέτρα περίπου από τη στάθμη της θάλασσας) από GFS (πηγή: Meteociel).


Σε γενικές γραμμές αναμένονται διαδοχικά περάσματα βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων αρχής γενομένης από τις αυγινές ώρες του Σαββάτου 16/01/21, τα οποία προοδευτικά θα επεκταθούν σε όλο το νησί και θα συνεχιστούν κατά διαστήματα με ισχύ έως την Τρίτη το βράδυ με ενδιάμεσα ανοίγματα. Ψυχρό μέτωπο το οποίο θα μας επηρεάσει από Κυριακή απόγευμα αναμένεται να φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματολογικές τιμές από Δευτέρας. Να αναφέρω ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα και θα παρουσιάζονται περιόδοι με καλό καιρό ενδιάμεσα.


Δείτε αναλυτικά πιο κάτω την πρόγνωση μου:


Εικόνα 2: Χάρτης επιφάνειας από MetOffice. Πρόγνωση για Σάββατο 16/01/21 02:00 το πρωί. Χαμηλό βαρομετρικό μεταξύ Κύπρου-Ρόδου συνοδευόμενο από ψυχρό και θερμό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας, προκαλώντας κακοκαιρία με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους προς το βράδυ του Σαββάτου.


Το πρώτο χαμηλό βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να μας επηρεάζει από τις αυγινές ώρες του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή αργά το βράδυ (εικόνα 2 και 3).


Εικόνα 3: Χάρτης επιφάνειας από MetOffice. Πρόγνωση για Κυριακή 17/01/21 ώρα 14:00. Χαμηλό βαρομετρικό στον κόλπο της Αττάλειας συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας. Το μέτωπο αυτό θα προκαλέσει κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν στα ορεινά χωριά του νησιού με υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και πάνω.


Το δεύτερο χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται αργά το απόγευμα προς το βράδυ της Δευτέρας 18/01/21 προς την Τρίτη 19/01/21 (εικόνα 4) και αναμένεται να δώσει περισσότερα φαινόμενα από το πρώτο με παρατεταμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν μέχρι τα ψηλότερα ημιορεινά του νησιού (μέχρι τα 800 μέτρα υψόμετρο).


Εικόνα 4: Χάρτης επιφάνειας από ECMWF. Πρόγνωση για Δευτέρα 18/01/21 ώρα 23:00. Καλοσχηματισμένο χαμηλό βαρομετρικό μόλις νοτιοδυτικά της Κύπρου συνοδευόμενο από θερμό, ψυχρό και συνεσφιγμένο μέτωπο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας. Το μέτωπο αυτό θα προκαλέσει κακοκαιρία με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νησιού από το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης από δυτικά προς ανατολικά.


Αναφορικά με τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες

Οι βροχοπτώσεις θα παρατηρούνται κατά διαστήματα με τις εξάρσεις των φαινομένων κυρίως κατά την έλευση των ψυχρών μετώπων την Κυριακή το απόγευμα και τη Δευτέρα το βράδυ αντίστοιχα. Καταιγιδοφόρα δραστηριότητα και τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται κατά βάση στα παράλια, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα το βράδυ δεν αποκλείονται καταιγίδες και στο εσωτερικό του νησιού.


Αναφορικά με τα χιόνια

Χιόνια αναμένονται στο Τρόοδος σταδιακά από το απόγευμα προς βράδυ του Σαββάτου 16/01/21, ενώ τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν στα ψηλότερα ορεινά με υψόμετρο 1000-1100 μέτρων και πάνω προς την Κυριακή το βράδυ. Από τη Δευτέρα το βράδυ ελαφρά χιονόπτωση ή χιονόνερο δεν αποκλείεται και πιο χαμηλά στα ψηλότερα ημιορεινά με υψόμετρο 800 μέτρων και πάνω λόγω αισθητής πτώσης της θερμοκρασίας, ένεκα και της έλευσης του ψυχρού μετώπου από την Μικρά Ασία (εικόνα 3 ).


Αναφορικά με τις θερμοκρασίες

Μικρή πτώση των θερμοκρασιών αύριο Σάββατο 16/01/21 και αισθητή πτώση των θερμοκρασιών από την Κυριακή το απόγευμα μετά την έλευση του ψυχρού μετώπου. Περαιτέρω πτώση θερμοκρασιών αναμένεται επίσης από τη Δευτέρα βράδυ από το δεύτερο κατά σειρά ψυχρό μέτωπο.


Αναφορικά με τους ανέμους

Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις εντάσεως 3-4 Μποφορ στο εσωτερικό, 4-5 Μποφορ στα παράλια και τοπικά 5-6 Μποφορ στα προσήνεμα. Την Κυριακή κατά το πέρασμα του ψυχρού μέτωπου οι άνεμοι δυνατό να ενισχύονται στα 7 Μποφορ τοπικά. Παρομοίως, τη Δευτέρα βράδυ με την έλευση του δεύτερου κατά σειρά ψυχρού μετώπου θα έχουμε ενισχυμένους άνεμους μέχρι και 7 Μποφορ τοπικά.


Αναλυτικά για την κάθε ημέρα πιο κάτω:


Σήμερα Παρασκευή 15/01/21, ο καιρός ήταν κυρίως αίθριος και ηλιόλουστος με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 21-22 °C στο εσωτερικό του νησιού και στους 18-19 °C στα παράλια σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με χθες Πέμπτη λόγω παρατεταμένης ηλιοφάνειας (εικόνα 5). Παρόλα αυτά στα ψηλότερα ορεινά το κρύο διατηρήθηκε σε σχέση με χθες αφού στο Τρόοδος, όπου προηγήθηκε χιονόπτωση χθες Πέμπτη 14/01/21, η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τον 1 °C σήμερα.


*Να σημειώσω ότι ήταν η δεύτερη φορά που χιόνισε φέτος στο Τρόοδος χθες Πέμπτη 14/01/21, αφού ίχνη χιονιού παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου 2020 (πηγή: Τμήμα Μετεωρολογίας)



Εικόνα 5: Χάρτης μέγιστης θερμορκρασίας για σήμερα στο νησί.

(Πηγή: Cyprus WeatherOnline). Επίσημα δεδομένα από το Τμήμα Μετεωρολογίας


Απόψε αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά και νότια που δύναται να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές ή και ελαφρά χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Αργότερα, προς τις αυγινές ώρες, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά με σταδιακή ανατολική επέκταση προς το υπόλοιπο νησί.


Ελάχιστες θερμοκρασίες - Παρασκευή προς Σάββατο 15-16/01/21

Λευκωσία: 5-6 °C

Δυτικά παράλια: 12-13 °C

Νότια παράλια: 8-9 °C

Ανατολικά παράλια: 7-8 °C

Ορεινά: 2-3 °C

Τρόοδος: 0 °C


Στο Τρόοδος και σε κάποιες υπήνεμες περιοχές στα ορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός


Αύριο Σάββατο 16/01/21, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος ενώ θα σημειώνονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους. Τοπικά αναμένονται μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να σημειώνεται χιονόνερο. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιορίζονται κυρίως στα παράλια, ενώ στο Τρόοδος προς το βράδυ θα ριχνει καθαρό χιόνι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί και το απόγευμα μέχρι δυτικοί, μέτριοι και στα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Παροδικά, στα προσήνεμα παράλια, θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ.


Μέγιστες θερμοκρασίες - Σάββατο 16/01/21

Λευκωσία: 16-17 °C

Δυτικά παράλια: 17-18 °C

Νότια παράλια: 17-18 °C

Ανατολικά παράλια: 17-18 °C

Ορεινά: 4-5 °C

Τρόοδος: 2-3 °C


Ελάχιστες θερμοκρασίες - Σάββατο προς Κυριακή 16-17/01/21

Λευκωσία: 6-7 °C

Δυτικά παράλια: 12-13 °C

Νότια παράλια: 10-11 °C

Ανατολικά παράλια: 9-10 °C

Ορεινά: 1-2 °C

Τρόοδος: 0 °C


Την Κυριακή 17/01/21, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος το πρωί και το απόγευμα, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, καθώς και χιονόπτωση στο Τρόοδος. Αργά το απόγευμα και το βράδυ χιόνια αναμένονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα μέχρι τα ορεινά χωριά με υψόμετρο 1000-1100 μέτρων και άνω λόγω του ψυχρού μετώπου που αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή (βλέπε εικόνα 3 πιο πάνω). Το βράδυ ο καιρός θα σημειώσει σημαντική βελτίωση, με μεμονωμένα φαινόμενα βροχών στα παράλια καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά κατά περιόδους.


Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι 3-4 Μποφορ στο εσωτερικό και στα παράλια ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Παροδικά, στα προσήνεμα παράλια και ορεινά, θα πνέουν πολύ ισχυροί έως σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ.


Μέγιστες θερμοκρασίες - Κυριακή 17/01/21

Λευκωσία: 15-16 °C

Δυτικά παράλια: 16-17 °C

Νότια παράλια: 16-17 °C

Ανατολικά παράλια: 16-17 °C

Ορεινά: 1-2 °C

Τρόοδος: -1 °C


Ελάχιστες θερμοκρασίες - Κυριακή προς Δευτέρα 17-18/01/21

Λευκωσία: 3-4 °C

Δυτικά παράλια: 10-11 °C

Νότια παράλια: 8-9 °C

Ανατολικά παράλια: 7-8 °C

Ορεινά: -2 °C

Τρόοδος: -4 °C


Την Δευτέρα 18/01/21, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος το πρωί μέχρι το απόγευμα. Παρόλα αυτά θα επικρατεί σχετικά ψυχρός καιρός ενώ τοπικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλειεται να δώσουν λίγες τοπικές και διάσπαρτες βροχές κατά περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα ψηλότερα ορεινά με υψόμετρο 1000 μέτρων και πάνω οποιαδήποτε φαινόμενα θα είναι υπό τη μορφή χιονιού.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας χαμηλό βαρομετρικό από τα δυτικά αναμένεται να φέρει επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά. Ο καιρός προοδευτικά θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και καταιγίδες προς τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με επέκταση τους και στο υπόλοιπο νησί προς την Τρίτη. Τοπικά αναμένονται μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Στα ψηλότερα ορεινά και σταδιακά και στα ημιορεινά αναμένεται να χιονίζει κατά διαστήματα με τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις!


Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί και το απόγευμα μέχρι δυτικοί, μέτριοι και στα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Παροδικά, στα προσήνεμα παράλια, θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Το βράδυ οι άνεμοι δυνατό να ενισχύονται στα 7 Μποφορ στις περιοχές των καταιγίδων.


Μέγιστες θερμοκρασίες - Δευτέρα 18/01/21

Λευκωσία: 12-13 °C

Δυτικά παράλια: 15-16 °C

Νότια παράλια: 14-15 °C

Ανατολικά παράλια: 14-15 °C

Ορεινά: 0 °C

Τρόοδος: -2 °C


Ελάχιστες θερμοκρασίες - Δευτέρα προς Τρίτη 18-19/01/21

Λευκωσία: 3-4 °C

Δυτικά παράλια: 7-8 °C

Νότια παράλια: 5-6 °C

Ανατολικά παράλια: 5-6 °C

Ορεινά: -3 °C

Τρόοδος: -5 °C


Την Τρίτη 19/01/21, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος το πρωί με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, καθώς και χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα σημειώσει σημαντική βελτίωση, από τα δυτικά προς ανατολικά. Προς το βράδυ αναμένονται και πάλι μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ή και ημιορεινά με υψόμετρο 800 μέτρων πάνω κατά περιόδους για το υπόλοιπο της ημέρας.


Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι και στα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ.


Μέγιστες θερμοκρασίες - Τρίτη 19/01/21

Λευκωσία: 11-12 °C

Δυτικά παράλια: 13-14 °C

Νότια παράλια: 12-13 °C

Ανατολικά παράλια: 12-13 °C

Ορεινά: -1 °C

Τρόοδος: -3 °C


Ελάχιστες θερμοκρασίες - Τρίτη προς Τετάρτη 19-20/01/21

Λευκωσία: 1-2 °C

Δυτικά παράλια: 5-6 °C

Νότια παράλια: 3-4 °C

Ανατολικά παράλια: 3-4 °C

Ορεινά: -4 °C

Τρόοδος: -6 °C


Για συνεχή ενημέρωση και για την 14-ήμερη πρόγνωση καιρού σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στα παρακατω links:



© Cyprus WeatherOnline, 2021


.

.

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης








bottom of page